Lehetséges, hogy Irán lőtte le az ukrán utasszállítót

2020. január 09. 19:22

Tévedésből.

2020. január 09. 19:22

Amerikai sajtóértesülések szerint Irán lőhette le a szerdán lezuhant ukrán repülőgépet, amelynek a fedélzetén 176 ember utazott – adja hírül a BBC.

Amerikai tisztviselők szerint az Ukrán Nemzetközi Légitársaság utasszállítóját rakéta találat érte – írja a CBC. Az iráni hatóságok korábban ezt a lehetőséget tagadták, de az ukrán illetékesek még vizsgálódnak. 

A zuhanás órákkal azután történt, hogy Irán légicsapást mért két Irakban található amerikai támaszpontra. A CBC szerint amerikai hírszerzési források azt állítják, hogy egy műhold két rakétát észlelt és egy robbanást is.

A Newsweek a Pentagonnál, illetve az amerikai és az iraki hírszerzésnél dolgozó tisztviselőket idéz, akik úgy vélik, hogy egy orosz gyártmányú Tor-M1 típusú rakéta találta el a repülőt.

A The Wall Street Journal egy szakértőt is megszólaltatott, aki állítja: a műszaki hiba miatti zuhanáskor a törmelékek sokkal kisebb körben szóródnak, mint ahogyan ebben az esetben történt, így szerinte megalapozott a gyanú.

Donald Trump amerikai elnök szerdán azt nyilatkozta, hogy gyanús neki az eset, „valaki hibázhatott”.

Ali Abedzadeh, az iráni légügyi hatóság vezetője azonban azt mondta, „tudományos szempontból lehetetlen”, hogy a repülőgépet rakétával lőtték volna le. A szóbeszédek, amelyek szerint a gépet rakétatalálat érte volna, „nem logikusak” – állította Abedzadeh a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint. Az iráni illetékes utalta arra, hogy több más repülőgép is volt az iráni légtérben a szerencsétlenség idején. Tökéletes koordináció van az iráni katonai és polgári légi közlekedési hatóságok között, máskülönben a repülőgépek nem mernének közlekedni a légtérben – tette hozzá. A baleset okainak alapos kivizsgálása folyamatban van az ukrán légitársasággal és a repülőgép gyártójával közösen – mondta.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) előírásai szerint a baleset okainak kezdeti vizsgálatát Irán folytatja le. Ha azonban a vizsgálathoz szükséges hardver és szoftver nem elérhető Iránban, úgy a vizsgálatot egy másik ország végzi el – emlékeztetett Abedzadeh.

(MTI)

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2020. január 10. 08:17
A roncsok nagy területen történő szóródása alapján egyértelmű volt, hogy nem sima lezuhanás. Mitől, kitől robbant? Majd egymásra mutogatnak.
Senior
2020. január 10. 08:16
A roncsok nagy területen történő szóródása alapján egyértelmű volt, hogy nem sima lezuhanás. Mitől, kitől robbant? Majd egymásra kenik.
neociprióta
2020. január 10. 03:47
lehet,hogy a törpecár gépének személyzete tévedésből Teheránban akart leszállni Damaszkusz helyett....hmmm....öngol ala Thor...LOL
neociprióta
2020. január 10. 03:39
vajon ki lesz a következő célpont Irán főméltóságai közül????Khomeini vagy egy főpap???? Választék van bőven....LOL
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!