Az ENSZ megkönnyítené a „klímamenekültek” kérelmének elbírálását

2020. január 23. 18:55

Ha valaki arra hivatkozik, hogy a klímaváltozás okozta hatások veszélyeztetik az élethez való jogát, annak automatikusan járna a menedékjog.

2020. január 23. 18:55

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága meghozta a „klímamenekültekkel” kapcsolatos első döntését – írja az Alapjogokért Központ a Bizottság közleményére hivatkozva. A döntés lényegében megtiltja a „klímamenekültek” kitoloncolását, így ha valaki arra hivatkozik, hogy a klímaváltozás okozta hatások veszélyeztetik az élethez való jogát, annak automatikusan járna a menedékjog.

A bizottság döntése szerint a menedékjogért folyamodó kérelmezőnek még azt sem kéne bizonyítania, hogy származási országába való visszatérése esetén őt közvetlen veszély fenyegetné, pedig ez a menekültjogban alapkövetelménynek számít – teszi hozzá az Alapjogokért Központ. A Bizottság közleménye nyíltan ki is mondja, hogy a döntés hátterében a „klímamenekültek” menedékjog-elbírálásának a megkönnyítése áll. 

A döntés alapjául szolgáló ügy egy, az óceániai Kiribatiból származó férfi és Új-Zéland között kialakult vita volt. Az illető férfi az alapján kért menedékjogot, hogy a klímaváltozás miatt romlottak az életkörülményei. Kérelmét az új-zélandi hatóságok elutasították, így a férfi végül a Bizottsághoz fordult, mert szerinte Új-Zéland megsértette az élethez való jogát. Bár ebben a konkrét ügyben a Bizottság nem találta jogsértőnek a hatóságok eljárását, a mostani döntéssel mégis precedenst teremthetnek és megnyithatják a kapukat a „klímamenekültek” előtt.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. január 24. 19:52
Tevekaka MAMA!
Zokni
2020. január 24. 18:00
“... az európai értékek...” - írja. Az mi a lópikula? Vagy vmi olyasmi, mint a “nemzeti értékek”? Vagy “európai keresztény értékek”? Aha. Csak az klasszikus szélsőjobbos dogma, nem?
lazsu
2020. január 24. 13:24
Az ENSZ először határozza meg azokat a feltételeket, amelyek amelyek a klímavészhelyzetet jellemzik. És lehetőleg kontinensen belül kezdjenek jobb életkörülményeket keresni, ne más földrészen.
catalina9
2020. január 24. 12:00
Ha valaki arra hivatkozik, hogy a klímaváltozás okozta hatások veszélyeztetik az élethez való jogát, annak automatikusan járna a menedékjog." nálam már napok óta nem süt a nap...rosszkedvű vagyok...sőt nem is tudok bronzbarnára lesülni...irány Florida, de ha jön a tájfun onnan is tovább megyek..küldjenek értem repülőt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!