Várhelyi: Hiteles csatlakozási perspektívát kell biztosítani a Nyugat-Balkán országainak

2019. december 03. 18:21

Ezek az országok már teljesítettek, ezért az uniónak kötelessége megkezdeni velük a tárgyalásokat – fogalmazott a bővítési biztos.

2019. december 03. 18:21

Mivel a Nyugat-Balkán szerves része Európának, az Európai Uniónak hiteles csatlakozási perspektívát kell biztosítania a régió minden egyes országa számára  – hangsúlyozta Várhelyi Olivér, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén kedden.

Várhelyi Olivér, a nyugat-balkáni országok uniós integrációs folyamatáról folytatott kerekasztal beszélgetésen hangsúlyozta, minél hamarabb meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Ezek az országok már teljesítettek, ezért az uniónak kötelessége megkezdeni velük a tárgyalásokat. Ugyanakkor egyeztetésre van szükség azokkal az uniós tagállamokkal, amelyeknek még vannak fenntartásaik a bővítést illetően” – fogalmazott.

Kijelentette, a nyugat-balkáni integráció fontosságát nem szabad megkérdőjelezni. Az új Európai Bizottság a bővítés kérdését még magasabb szintre emeli, dinamizálni kívánja, és azon fog dolgozni, hogy azt az európai és a régió országai számára is még hitelesebbé tegye.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2019. december 04. 15:49
Az lesz a legnagyobb siker, ha a bövítés eredménytelen marad. Ezután a Horvátok majd a Szlovénok lesznek sikerek, s talán 15 év múlva összeáll a V6.
qwrtzq
2019. december 03. 20:40
a háttérben hallgató síró női hang a katkához tartozik
pollip
2019. december 03. 20:30
Sok sikert ehhez a nehéz munkához.
zakar zoltán béla
2019. december 03. 20:16
Nem Karácsony, nem....Agya vagyon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!