Tüntetőleg kivonultak a nemzetközi tanácsadók a hongkongi rendőrség túlkapásokat vizsgáló bizottságából

2019. december 11. 18:03

A külföldi szakemberek szerint a testület működésének egyik gyenge pontja az, hogy csak olyan ügyekkel foglalkozhat, amelyeket a rendőrség panaszirodája továbbít számára.

2019. december 11. 18:03

Tüntetőleg kivonultak a nemzetközi tanácsadók szerdán a hongkongi rendőrség tüntetéseken tanúsított állítólagos túlkapásait vizsgáló bizottságából és felfüggesztették együttműködésüket a felügyeleti szervvel, amely megítélésük szerint nem tudja ellátni feladatát.

A brit, új-zélandi, ausztráliai és kanadai rendőrségi szakértők csoportja ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a hongkongi „rendőrség független tanácsa a panaszok kivizsgálására (IPCC)” állami szervként „hatáskörök, képességek és független nyomozati munka tekintetében jelentős hiányosságoktól szenved”.

A külföldi szakemberek szerint a testület működésének egyik gyenge pontja az, hogy csak olyan ügyekkel foglalkozhat, amelyeket a rendőrség panaszirodája továbbít számára. A külföldi szakértőket szeptemberben vonták be a testület munkájába, hogy nagyobb hitelt adjanak a Kínán belül különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban működő bizottságnak.

Hongkongban immár hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

A tiltakozó akciók résztvevőinek egyik fő követelése, hogy az állításuk szerint elszaporodott hatósági túlkapásokat egy valóban független testület vizsgálhassa ki. Carrie Lam kormányzó ugyanakkor ismételten elutasította ezt a követelést, mondván, a külföldi szakértők bevonásával működő felügyeleti szerv elegendő erre a célra.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2019. december 11. 18:16
Miért? Mire számítottak? Ez nem a Sargentini bizottság ahol a saját koholmányaikat bírálják el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!