Több pénzt akar Ankara a szíriai menekültek ellátásáért

2019. december 14. 16:10

Nem lesz elég az 1920 milliárd forintnyi támogatás – közölte a török külügyminiszter-helyettes.

2019. december 14. 16:10

Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a szíriai menekültek törökországi ellátását szolgáló, Ankarának már megítélt 6 milliárd eurós (mintegy 1920 milliárd forint) támogatás folyósítását, és meg is kell növelnie ezt az összeget – jelentette ki szombaton Faruk Kaymakci uniós ügyekben illetékes török külügyminiszter-helyettes isztambuli sajtótájékoztatóján.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy a több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni az európai közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. „A támogatás folyósítását fel kell gyorsítani, az összeget pedig meg kell növelni” – hangoztatta a helyettes tárcavezető. „​​​​​​​Együtt kell működnünk a krízishelyzetben, 6 milliárd euró nem lesz képes megoldani a problémát” – mutatott rá Kaymakci.

Az EU a menekültek beilleszkedését és ellátását támogató mintegy 80 törökországi programja számára 6 milliárd eurót különített el, amelyből eddig mintegy 2,4 milliárd eurót folyósított. Kaymakci ugyanakkor rávilágított, hogy a menekültek ellátása mintegy 40 milliárd euróba kerül Törökországnak.

Az EU és Törökország kapcsolataiban számos súrlódás adódott, nem utolsó sorban a török hadsereg október 9-én Északkelet-Szíriában indított offenzívája miatt. Törökország az ankarai vezetés által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia ellen indított hadműveletet a térségben. Recep Tayyip Erdogan török elnök emellett ismételten azzal fenyegetetett, hogy megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé, ha az EU nem nyújt pénzügyi segítséget az északkelet-szíriai területekre történő áttelepítésükhöz.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2019. december 15. 06:42
A török ismét zsarolja Európát. Micsoda jó haver ez, megint meg kellene hívni a kolostor erkélyére, egy büszke mosolyra, kézfogásra.
nemecsekerno_007
2019. december 14. 20:02
Na, ott is Karigeri lett a polgi?!?! Biztos kell a pénz CT-re :)
Világpanoráma
2019. december 14. 19:11
Az Egyesült Államok elégedetlen egyes NATO-országok pénzügyi kötelezettségeivel: https://vilagpanorama.hu/2019/12/14/az-egyesult-allamok-elegedetlen-egyes-nato-orszagok-penzugyi-kotelezettsegeivel/
áfonya
2019. december 14. 19:00
Brüsszeli vezetők mekellel együtt felelőtlen aljas gazemberek ... Beleavatkoztak az arab háborúba hagyják az eut zsarolni . Több mint valószínű az embercsempészektől leveszik a sápot , nyugati tőkés országok hajói szedik össze a betolakodókat az eus lágerekbe csábítják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!