Sok ház leégett a valparaísói tűzvészben

2019. december 25. 18:23

Legutóbb két éve volt hatalmas tűzvész a chilei városban.

2019. december 25. 18:23

Heves tűz pusztított Valparaíso városában Chilében, Gonzalo Blumel belügyminiszter szerdai tájékoztatása szerint legalább 150 épület teljesen vagy részben leégett, a dél-amerikai ország nyugati részén fekvő város több negyedét ki kellett üríteni. A hatóságok gyanúja szerint gyújtogatás történt.

A katasztrófa-elhárítás ugyancsak szerdán azt közölte, hogy több ezren maradtak áram nélkül. A polgári védelem tájékoztatása szerint a lángok 100 hektáros – 140 futballpályányi – területen pusztítottak. A kikötőváros, amelynek a történelmi házairól, meredek sikátorairól és lépcsőiről ismert óvárosa világörökségi helyszín, bozótosokkal tűzdelt dombon fekszik, és jelenleg nagy a szárazság, ami megkönnyítette a lángok terjedését. Jorge Sharp Fajardo polgármester szükségállapotot rendelt el a romok eltakarítása és az újjáépítés megkönnyítése érdekében. „Nagyon nehéz lesz az idei nyár” – mondta Gonzalo Le Dantec Briceno kormányzó.

Nem ez az első eset, hogy hatalmas tűz pusztított a chilei nagyvárosban: legutóbb közel öt és két éve, 2014-ben és 2017-ben pusztítottak hatalmas tüzek a 42 dombra épült 250 ezres városban.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2019. december 26. 03:00
A dél-amerikai országnak csak nyugati oldala van.
3M..
2019. december 25. 20:56
Történt sokkal érdekesebb, Magyarországon esett. "Megvette az állam Mészáros Lőrinc veszteséget termelő szénerőművét. "Nem közölték, mennyiért sikerült megszabadulniuk a vastagon veszteséges szénerőműtől, a vételárat üzleti titokként kezelik." Mészárosék tavaly 11,2 milliárdos osztalékot vettek ki az eredménytartalék terhére, amit a korábbi tulajdonos, az RWE az erőmű modernizációjára tett félre." https://444.hu/2019/12/23/megvette-az-allam-meszaros-lorinc-veszteseget-termelo-szeneromuvet Mi szüksége volt erre a veszteséges erőműre az adófizetőknek? Szebb Jövőt!
annamanna
2019. december 25. 19:22
"A halálos áldozatok száma 12-re nőtt - közölte Rodrigo Penailillo, a dél-amerikai ország belügyminisztere. Több mint ötszáz sérültet ápolnak kórházban, legtöbbjüket füstmérgezéssel. A szombat délután kitört, heves szél által táplált tűzvész vasárnap éjjel olyan területeken is újra fellobbant, ahol a hatóságok közlése szerint egyszer már sikerült eloltani." https://index.hu/kulfold/2014/04/14/tovabb_tombol_a_tuz_valparaisoban_tobb_mint_ketezer_haz_egett_le/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!