Mérgező füstfelhő borította be Canberrát is a bozóttüzek miatt

2019. december 08. 13:23

A meteorológiai előrejelzések szerint a helyzet kedden súlyosbodik, aznapra ugyanis több mint 40 Celsius-fok és erős szél várható.

2019. december 08. 13:23

Harmadik hónapja tombolnak a bozóttüzek Ausztrália keleti partján, Canberrából a lakosok vasárnap mérgező füstfelhőről számoltak be. A térségben csaknem 140 tűzvész tombol, a helyzet különösen súlyos a délkeleti Új-Dél-Wales államban. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap az államba érkezett, és helyszíni sajtótájékoztatón, valamint Twitteren mondott köszönetet a tűzoltóknak az eddigi munkájukért.

Hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az Új-Dél-Wales központjától, az ötmillió lakosú Sydneytől északnyugatra mintegy 60 kilométer hosszan pusztító Gospers-hegyi megatűz eloltására egyelőre kevés az esély, a lángokat vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerül teljesen eloltani.

Az államban körülbelül 1600 tűzoltó 96 bozóttűz megfékezésén dolgozik. A meteorológiai előrejelzések szerint a helyzet kedden súlyosbodik, aznapra ugyanis több mint 40 Celsius-fok és erős szél várható.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket.

A tüzek példátlan légszennyezést okoztak Sydneyben és az ország keleti partvidékén, a füst és a szállópor a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő. Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön közölte, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

(MTI)

(A kép forrása: canberratimes.com.au)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2019. december 08. 16:35
Ballibsik oda menjenek klímavészhelyzet bejelentés kapcsán.
még fokozza
2019. december 08. 15:42
Az Univerzumban végtelen sok civilizáció létezik mégsem találkozunk senkivel. Mert a lények hülyék élni. A fejlődés egy bizonyos fokán elpusztítják életterüket. Az ember is ilyen.
aleb19
2019. december 08. 15:09
de az aussi banyaipar es szen export az prosperal...a profit a gazdagbarmoknal csapodik le es mindenki mas sziv
3M..
2019. december 08. 13:31
Magyarországon meg mérgező patakok folynak Mészáros üzeméből. Rá is akarják testálni az egész céget a magyarságra, mert veszteséges és az adófizetők kell hogy megfizessék a veszteséget, nem pedig Mészáros. A Mátrai Erőműtől tehát a fideszes stróman hamarosan megszabadul, ahogy a veszteségtől is. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!