Indiában betiltották az állampolgársági törvény módosítása miatti tüntetéseket

2019. december 19. 10:05

Az indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya által hozott rendelkezés bírálói szerint a jogszabály muszlimellenes.

2019. december 19. 10:05

Az indiai hatóságok betiltották csütörtökön az ország több államában az ötfősnél nagyobb tüntetéseket, mert az utóbbi napokban

egyre intenzívebbé váltak az állampolgársági törvény módosítása miatti tiltakozások.

Ennek ellenére számos tüntetést megtartottak, és a rendőrség néhány városban őrizetbe vett több mint száz demonstrálót.

A múlt héten hatályba lépett jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek,

de az iszlám vallásúaknak nem.

A Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya által hozott rendelkezés bírálói szerint a jogszabály muszlimellenes, míg a – Bangladessel határos – északkelet-indiai határ mentén élők bevándorlási hullámtól tartanak.

A törvény miatti utcai demonstrációk egyre népesebbek lettek, és több helyütt torkolltak összecsapásba a rendőrséggel az elmúlt napokban. A gyülekezési tilalom ellenére voltak demonstrációk. A rendőrség Újdelhiben, Bangalorban és Haidarábádban őrizetbe vett több mint száz tüntetőt – jelentette az NDTV hírcsatorna.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik