Illegális bevándorlás – ENSZ: több mint 8000 migránst szállítottak vissza Líbiába az idén

2019. december 20. 21:32

2019. december 20. 21:32

Az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség több mint 8000, Európa felé tartó migránst fogott el, és szállított vissza Líbiába annak ellenére, hogy az illetők élete ott veszélyben van – közölte pénteken az ENSZ emberi jogi hivatala.

Több mint 8600 bevándorlót szállítottak vissza január és november között.

A Líbiában lévő migránsok rendszeresen szembesülnek gyilkosságokkal, önkényes fogva tartással, kínzással, szexuális erőszakkal, emberrablással és kényszermunkával állami tisztviselők és bűnözők részéről – mondta egy sajtótájékoztatón Genfben Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője. Líbia „semmi esetre sem tekinthető biztonságosnak a kikötéshez” – tette hozzá.

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint legalább 284 civil vesztette életét idén az észak-afrikai arab országban dúló harcok miatt. Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milíciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni.

Líbia a fő kiindulási pontja azoknak a migránsoknak, akik a Földközi-tenger középső részén keresztül próbálnak meg eljutni Olaszországba vagy Máltára. Az idén mintegy 14 500 bevándorló érte el ezt a két országot, ez a szám mintegy 24 ezer volt 2018-ban a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint. A Földközi-tenger nyugati részén az érkezők száma több mint a felére, 25 ezerre csökkent. Ezzel szemben a Földközi-tenger keleti részén Görögországba érkezők száma csaknem megkétszereződött, és elérte a 60 ezret.

Az IOM adatai szerint legalább 1250 migráns lelte halálát január és december közepe között, miközben megpróbált átkelni a veszélyes vizeken. Bár 2014 óta ez volt a legalacsonyabb szám a halálos áldozatokat tekintve, az ENSZ szerint a Líbiából elindulók esetében nőtt a halálozások száma, mivel az embercsempészek még nagyobb kockázatokat vállalnak.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2019. december 21. 23:36
Kevés.
luzitanxaver
2019. december 21. 10:21
“mondta egy sajtótájékoztatón Genfben Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője” Genf városa például befogadhatná mindet - egyfelől egy ekkora városnak ilyen kevés ember nem kottyanhat meg, másfelől a lokális GDP ismeretében anyagi érv biztos nem szólhat ellene, végül pedig olyan biztos nincs, hogy egy ENSZ-szervezet képviselője a levegőbe beszéljen. Meg hát ugye a hitelesség végett ennyit igazán meg lehet tenni.
Leskelődő
2019. december 21. 09:04
Eddig is tudtuk, nem kell tovább bizonygatni: az ENSZ emberi jogi miskulancia egy gittegylet.
luzitanxaver
2019. december 21. 07:38
Álprobléma, álmorál, Piszkos Fred s a Balmoral.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!