Tokió kiáll Hongkong jelenlegi státusza mellett

2019. november 25. 09:09

A japán miniszterelnök szerint Hongkong csak az „egy ország, két rendszer” elve mentén maradhat sikeres.

2019. november 25. 09:09

Hongkong csak az „egy ország, két rendszer” elve mentén maradhat sikeres – szögezte le Abe Sindzó japán miniszterelnök Vang Ji kínai külügyminiszterrel Tokióban tartott megbeszélése során hétfőn.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő a találkozót követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Tokió különlegesen fontos partnerként tekint Hongkongra, és szintén felhívta a figyelmet Hongkong különleges státuszának a fontosságára.

A vasárnap tartott hongkongi helyhatósági választásokkal kapcsolatban, amely a demokráciapárti jelöltek elsöprő sikerét hozta, hétfőn Tajvan is leszögezte: az eredmények azt mutatják, hogy Hongkong elkötelezte magát a szabadság mellett. Ting Jun-Kung tajvani elnöki szóvivő felszólította Pekinget és a hongkongi kormányzatot, tartsák tiszteletben a nép akaratát.

Hongkongban immár hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, és mára a várost irányító, Peking párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá szélesedett. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be, de már többször éles lőszerrel is lőttek tüntetőkre.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
worlprofid
2019. november 26. 22:22
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
NotaBene
2019. november 25. 13:02
"Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált " Ebből az idézetből is következik, hogy: Hongkong Kína része. A függetlenségről sok katalán, kurd, palesztin, hongkongi fiatal álmodik. "Mert álom a bűn és álom a jóság, De minden álomnál több a valóság, "
llnnhegyi
2019. november 25. 12:32
Japannak, Kína/Honkong ügyébe hosszú évszázadokig meg : KUSS!! Mocskos,szarlada nepirtok! Az atom kis büntetés volt.
Vainamoinen
2019. november 25. 11:18
Gyozott a csocselek, Kina nem fogja sokaig hagyni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!