Temesvári rovarirtás: illegális szer okozhatta a haláleseteket

2019. november 19. 11:35

Egy tömbházból evakuálni kellett az összes lakót.

2019. november 19. 11:35

A fekete piacról szerezték be illegálisan azokat a kártevőírtáshoz használt szereket, amelynek következtében gyanús körülmények között életét vesztette két gyerek és egy felnőtt, továbbá evakuálni kellett egy teljes lakótömböt Temesváron – adta hírül a Transindex. Mint ahogy az Adevărulra hivatkozva beszámoltak róla kedden, a rendőrségi kihallgatta Sorin Buţăt, a kertevőirtást végző Bistim Dera vállalat vezetőjét, aki beismerte, hogy az irtáshoz használt szereket illegálisan szerezték be. Úgy tudják, a hatóságok 24 órás előzetes letartoztatásba helyezték a férfit.

Egy másik házat is evakuálni kellett

Hétfő estére 25 embert kellett kórházba vinni a kártevőirtást követő mérgezések nyomán, tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. Közleményük szerint a Louis Ţurcanu Kórházban 12 gyermeket és 5 felnőttet tartanak orvosi felügyelet alatt, a megyei sürgősségi kórházban pedig további 8 személyt kezelnek, mindegyikük állapota stabil. A tárca tájékoztatása szerint 4 személy jelentkezett a menedékhelyen, amelyet az ortodox egyház bocsátott a rendelkezésükre. Időközben a Temes és a Szeben megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) hétfő este egy másik tömbházba is kiküldött speciális egységeket méréseket végezni, ahol szintén végzett kártevőírtást a szóban forgó cég, innen később az összes lakót evakuálták, összesen 31 személyt.

Más helyszíneken, ahol ugyanez a cég végzett kártevőirtást, nem találtak egészségre káros gázokat a levegőben – ismertette a Transindex. Közben a temesvári rendőrség in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) nyomozásba kezdett gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával. Ugyanakkor a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Rágcsálóirtót használt csótányok és poloskák ellen

Ismeretes, szombaton több gyermek, hétfőn egy felnőtt halt meg egy temesvári tömbházban. Először nem mérgezésre gyanakodtak, később derült ki, hogy minden halál egy korábbi rovarirtás miatt következett be. A temesvári ügyészség szerint ugyanis a vállalkozás – belélegzés vagy lenyelés esetén akár halálos mérgezést okozó – alumínium-foszfid hatóanyagú, Delicia-GASTOXIN nevű gázosító szert használt, egy csótányokkal és poloskákkal teli szobában, azonban ez gabonasilókban rágcsálók ellen hatásos, nem rovarok ellen – adta hírül kedden az MTI. A férfi a tablettákat múlt hét végén szórta szét a panel egy elhagyatott lakásban, ahol az ajtók és ablakok kereteit ragasztószalaggal tömítette el. A lezárt lakás kulcsait magához vette. 

A jelen lévő nedvesség hatására gázokat fejlesztő méreg azonban átszivárgott a szomszédos lakásokba, ahol a négy halálesetet okozta.

(Transindex, MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!