Orvosok Határok Nélkül: Összeomlott az EU-török menekültügyi egyezmény

2019. november 22. 16:39

A szervezet vezetője szerint a görög szigeteken olyan állapotok uralkodnak, mint a világ legrosszabb humanitárius helyzetben lévő régióiban.

2019. november 22. 16:39

Összeomlott az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött menekültügyi egyezmény, amelynek célja az volt, hogy feltartóztassa az Európa felé tartó menekültáradatot – vélekedett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet pénteken.

Négy évvel a megállapodás után 35 ezer ember él teljes zűrzavarban és méltóság nélkül a görög szigeteken” – mutatott rá a szervezetet vezető Krisztosz Krisztu Athénban. A szigetek táboraiban uralkodó helyzet hasonló ahhoz, mint ami a világ legrosszabb humanitárius helyzetben lévő régióiban tapasztalható – mondta Krisztu a leszboszi és híoszi regisztrációs központban tett látogatását követően.

A szóban forgó központokat összesen 6200 fő befogadására tervezték, de hatszor többen élnek bennük. Az MSF vezetője szerint azonnal be kell zárni az Égei-tengeri szigeteken található táborokat, az ott élőket pedig át kell szállítani a görög szárazföldre.

A Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz szigetén élő menedékkérőkről nem gondoskodnak megfelelően – hangsúlyozta a tisztségviselő. Sebezhető helyzetben lévő embereket – kínzások áldozatait, felnőtt kísérő nélküli gyerekeket és mentálisan betegeket – hagytak magukra, akiket tető helyett sokszor csak műanyag lapok választanak el az égbolttól. „Nem kapnak segítséget, és csak romlik a helyzetük, ahelyett, hogy javulna” – tette hozzá Krisztu.

Az Orvosok Határok Nélkül bírálta a görög kormány tervét, amely bezárná a jelenlegi központokat, és öt, egyenként ötezer férőhelyes, zárt tábort hozna létre azok számára, akiknek nincs sok esélyük menedékjogot kapni az Európai Unióban. Jobb kilátásokkal rendelkező társaikat átszállítanák a görög szárazföldre. Ezek a zárt táborok „​​​​​​​gyakorlatilag börtönök lennének” – vélekedett Krisztu.

(MTI)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
selsalzfar
2019. november 25. 03:11
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
stifwacar
2019. november 23. 21:41
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
istvánkeve
2019. november 23. 11:16
Milyen kötelezettséget írt alá Görögország amikor a schengeni határ részévé vált ?
silenceCZ
2019. november 23. 10:13
a nehéz helyzet ellenére azért csak hordjátok őket ide... nem hiszem el, hogy ezekkel a diverzáns NGO-kal nem lehet mit kezdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!