Kozma Mónika: Valótlanságokat állít Románia budapesti nagykövete

2019. november 28. 14:44

A Pro Economica alapítvány tevékenységéhez nincs szükség semmiféle kétoldalú egyezségre, hiszen nem uniós határ menti közös programról van szó – hangsúlyozta az alapítvány ügyvezetője.

2019. november 28. 14:44

Diplomatához méltatlan, valótlanságokat tartalmazó nyilatkozatnak nevezte Románia budapesti nagykövetének a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjáról tett kijelentéseit Kozma Mónika, a Pro Economica ügyvezetője – írja a Magyar Nemzet az erdélyi Krónika című napilapra hivatkozva. Marius Lazurca külképviseleti vezető a minap diszkriminációval és a román, valamint az uniós jogszabályok áthágásával vádolta Budapestet, s azt is kifogásolta, hogy nincs megegyezés a két ország között a Pro Economica programról.

A Pro Economica egy Romániában bejegyzett civil szervezet, amely a számára Magyarországról érkezett pénzeket költi el. Az uniós szabályozás szerint ehhez nincs szükség semmiféle kétoldalú egyezségre, hiszen nem uniós határ menti közös programról van szó, hanem arról, hogy egy romániai alapítvány egy másik kormány pénzéből támogatásokat nyújt” – hangsúlyozta Kozma Mónika.

A marosvásárhelyi székhelyű szervezet ügyvezetője megjegyezte, hogy a Pro Economica nem egyedülálló kezdeményezés, hiszen az Egyesült Államok kormánya is nyújtott már újonnan induló vállalkozóknak start-up támogatásokat, jelenleg pedig a romániai műemlékek felújítását segíti. Kozma hozzátette, hogy ugyanígy finanszírozott romániai projekteket Norvégia és Svájc is, a berlini kormány pedig bő húsz esztendeje egy brassói alapítványon keresztül segíti elsősorban az erdélyi szászokat. Kozma Mónika úgy vélte, a nagykövetnek inkább üdvözölnie kellett volna a budapesti kabinetet, legalább azért a nyolcmillió euróért, ami áfa formájában a román államkasszába befolyt csupán az egyik program, a kisebb mezőgazdasági beruházások támogatása nyomán.

A Pro Economica Alapítvány épp a napokban ír alá mintegy ötezer, maximum tizenöt ezer euróról szóló finanszírozási szerződést azokkal a székelyföldi gazdákkal, jogi személyekkel, akik, illetve amelyek állat- és gyümölcsfavásárlási céllal, valamint gépparkjuk fejlesztése érdekében pályázhattak.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dianingro
2019. november 30. 03:33
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
todemo
2019. november 29. 04:35
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Janice
2019. november 28. 19:02
Lehet, hogy az a baj,hogy orbánék szerint a külföldről támogatott civil szervezeteket,el kell lehetetleniteni.Csak most vissza nyal a fagyi.Mert Romániában is, külföldről támogatott szervezet kapja a pénzt. Amikor ők utalják a pénzt(vajon miért)az nem ba.....a a csőrüket?
Mirtilla
2019. november 28. 17:07
Oh, cata viclenie !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!