Babis: Elfogadhatatlan a kohéziós támogatásokra szánt összeg csökkentése

2019. november 05. 10:53

Orbán Viktor szerint igazságtalan javaslatot készített a leköszönő Bizottság a következő uniós ciklusról.

2019. november 05. 10:53

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetésben csökkentsék a Kohéziós Alapba szánt összegeket – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Prágában a V4-ek kormányfőinek munkatalálkozója után. A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – miniszterelnökei a Kohézió barátai nevű, 17 európai uniós tagállamot tömörítő informális csoport prágai tanácskozása előtt tartott munkaértekezletet.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a következő költségvetési időszakban az eddigi 1,11 százalékról 1 százalékra csökkenjenek a kohéziós kiadások.

A cseh kormányfő rámutatott: a kohéziós politika célja, hogy a jövőben fokozatosan kiegyenlítődjenek az EU nyugati és keleti tagállamai életszínvonala közötti különbségek. „A csökkentés elfogadhatatlan. Ugyanakkor prioritásként kell kezelni, hogy a támogatási pénzeket értelmesen költhessük el. Lehetőséget kell kapnunk arra, hogy a beruházásokról önállóan, nemzeti szinten dönthessünk” – szögezte le Andrej Babis.

Igazságtalan az a javaslat, amelyet a távozó Európai Bizottság készített az Európai Unió következő költségvetéséről, és mi „igazságot akarunk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Prágában. A kormányfő részt vesz a Kohézió barátai csúcstalálkozón, amelynek elején a visegrádi országok (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei egyeztetettek.

A V4-es megbeszélést követően Orbán Viktor kiemelte: az a tervezet, amelyet ma Európa-szerte vitatnak, a most távozó bizottság javaslata, és annak minden hibáját magán hordozza. Az EU bővítéséről a miniszterelnök elmondta: mind csalódottak, hogy nem kezdik meg a tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ezért fel kell gyorsítani a tárgyalásokat azokkal az országokkal, amelyekkel már megkezdték az egyeztetéseket, hogy valamelyest enyhítsék ezt a rossz döntést.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fregoli
2019. november 05. 17:45
És nam vagy egyedül, olvasva az előttem szóló elvtársakat...
Belakiss
2019. november 05. 16:27
Amikor két bűnöző találkozik. Babis-Orban: Európa szégyenei.
Robur
2019. november 05. 15:38
Nem kellett volna lépten-nyomon az EU ellen uszítani és nem jártatok volna így.
Menhetten
2019. november 05. 13:42
Nincs is annál szebb, mint amikor a tolvaj méltatlankodik. És ez nem elég: a magát kétharmadokon átívelően a magyarokkal azonosító korrupt zsarnok, aki személyes pénzéhségének rendelte alá a magyar és európai adófizetők pénzét, az igazság minden részletének kibontása nélkül pofázza, hogy az ő jóváhagyása és beleegyezése nélkül márpedig nem lesz uniós büdzsé, akárki meglássa. Nyolc éve rezzenéstelen pofával működtet egy olyan rendszert, amelyben az utolsó helyen állnak – hogy a témánál maradjunk – a gazdák, vagy éppen a kutatás-fejlesztés, most meg ezekre hivatkozva hazudja, hogy azért jut kevesebb ellopható pénz, mert azokat olyanoknak adják, akik beengedték a migránsokat. Nem remélem, hogy a megszorításokkal való fenyegetőzés eredményeket képes hozni egy maffiaállamot működtető, újabb kétharmados kormányzásra készülő elvetemült erkölcsi hullával szemben, de ez az ordas, leegyszerűsítő hazugság, hogy amit tőlünk vesznek el azt azoknak adják, akik migránsokat fogadtak be, egészen elképesztő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!