30 évvel a fal lebomlása után Európa újra megosztott

2019. november 14. 21:46

Németországnak különleges, történelméből fakadó felelőssége van egy erős és ütőképes Európa létrehozásában. Ebben az értelemben a német újraegyesítésre való emlékezés fontos örökséget hordoz: ami 1989-ben Németországban elkezdődött, mégpedig az Európán belüli konfliktusok lezárása, még nem fejeződött be.

2019. november 14. 21:46
Wolfgang Ischinger

Az Oroszországgal és Nyugat-Balkánnal való kapcsolatnak meg kell változnia, ha hosszú távú stabiliást szeretnénk.

„Harminc évvel később, be kell vallanunk, hogy nem voltunk képesek elkerülni az újféle megosztottságot.”

„Röviden, az európai szomszédság nagy mértékben instabil: egy „puskaporos hordó”, nem pedig jól működő államok gyűrűje, mint amit az EU 2003-ban elképzelt.

Ebben az értelemben az Unió mostani döntése, hogy nem nyitotta meg a tárgyalási csatlakozásokat Észak-Macedóniával és Albániával, katasztrofális. A döntés politikai ára már most látszik: Észak-Macedóniában politikai válság és – nem felfoghatatlan módon – hosszú távú instabilitás állt be. A Nyugat-Balkán országai levonják azt a következtetést, hogy az EU-ban nem lehet bízni, és még ha reformokat is hajtanak végre, mindig másodrangú európaiak maradnak. ”

„Németországnak különleges, történelméből fakadó felelőssége van egy erős és ütőképes Európa létrehozásában. Ebben az értelemben a német újraegyesítésre való emlékezés fontos örökséget hordoz: ami 1989-ben Németországban elkezdődött, mégpedig az Európán belüli konfliktusok lezárása, még nem fejeződött be. Folytatnunk kell a munkát ebben az irányban. Végül is, a béke és egység Németországban csak akkor lesz tartós, ha az a páneurópai béke berken belül jön létre.”

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik