Továbbra is az erőszak uralja a hongkongi utcákat

2019. október 07. 10:07

Ellenzéki indítvány próbál segíteni az utcai tüntetőkön, azonban ez csak utólag enyhíthet a tilalmon.

2019. október 07. 10:07

Könnygázzal próbálta a tömeget oszlatni a hongkongi rendőrség vasárnap az újra felerősödött tüntetéshullám harmadik napján: tízezrek vonultak utcára, ezúttal az ellen tiltakozva, hogy a bíróság ismét elutasította a maszkviselési tilalom elleni beadványukat. 0 ismertette az Euronews. „Maszkot viselni nem bűn” – skandálta a tömeg a szakadó esőben. Az előzmény, hogy szombaton lépett életbe Carrie Lam kormányzó rendelete, mely megtiltja az arcot eltakaró maszk viselését be nem jelentett vagy illegális tüntetéseken.

Ismertetik a hétfői hírben: a hatályos rendelt szerint 1 év börtönt kockáztatnak az álarcos tüntetők. Lam eredetileg az erőszak megfékezésével indokolta a tilalom bevezetését, de épp az ellenkezőjét érte el vele. A legfelsőbb bíróság ugyan elutasította a tilalom felfüggesztését, de jóváhagyta 24 parlamenti képviselő beadványát, amely elutasítja, hogy Carrie Lam a törvényhozás megkerülésével döntött.

Ezt a beadványt csak később tárgyalja a legfelsőbb bíróság. A kialakult helyzet bírálói attól tartanak, hogy a mostani erőszakhullám ürügy lehet arra, hogy a kormányzó szükségállapotot hirdessen. Mint emlékeztetnek rá, a szükséghelyzetről szóló törvényt 1967-ben használták utoljára az akkori lázadások felszámolására.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
redgreg
2019. október 07. 15:41
Majd a testvéri kína tankjai jönnek, és rendet tesznek. Aztán majd lánctalpak marják a csontot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!