Nagyot nyertek Umbriában Salviniék

2019. október 27. 23:49

Fél évszázad baloldali vezetés után előretört a jobboldal az olasz tartományban. „Ma éjjel történelmet írunk” – jelentette ki Matteo Salvini.

2019. október 27. 23:49

Fél évszázad baloldali kormányzás után Salvini jobboldali pártja nyerte az umbriai helyhatósági választásokat – írja a Politico. A Liga által indított Donatella Tesei, akit az Olasz Testvérek és Berlusconi pártja is támogatott, a szavazatok 57.5 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson. Vincenzo Bianconira, a két kormányzó párt, az Öt Csillag Mozgalom és a PD jelöltjére mindössze 37 százalék szavazott. Salvini a győzelem hírére úgy nyilatkozott: „Ma éjjel történelmet írunk”.

Az umbriai eredmények a Liga további erősödéséről árulkodnak. A Perugia-központú, közép-olaszországi régiót ugyan csak kevesebb, mint egymillióan lakják, de ez a választás a régió méretét meghaladó jelképes erővel bírt. Ennek több oka van: egyrészt, Umbriát a hetvenes évek óta megszakítás nélkül a baloldal vezette. Másrészt, most először mondhattak véleményt a választók az ötcsillagos-baloldali kormány munkájáról. Ráadásul ezt egy olyan régióban tették, amelyet a korábbi baloldali vezetés súlyos korrupciója, valamint tízszázalékos munkanélküliség jellemzett. Utóbbi kapcsán még a Financial Times is arról írt, hogy ezt a jelenséget az olasz választók egy része a bevándorlással együtt kezeli.

Fontos megjegyezni, hogy Salvini ellenzékbe vonulva sem adta fel migrációs és adócsökkentési politikáját, miközben az egyre egységesebb olasz jobboldal komoly nyitottságot mutat a magyar családpolitika egyes elemeinek átvételére is. A pártelnök egyébként a helyszínen, egy perugiai szállodában várta az eredményeket, amely nemcsak az állandó „vidékjárásába” illeszkedik, hanem éles kontrasztot mutat a római elitpolitikával szemben is. Salvini első reakciójában arról beszélt, hogy „a történelmet írtak”.

Umbriával tartományi választássorozat veszi kezdetét, amely január végén a szintén hagyományosan baloldali Emilia Romagnában, majd további hat régióban folytatódik. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy ha a 20-ból jelenleg 10 tartományt vezető Liga továbbiakat szerez, ez a Conte-kormány bukásához vezet.

Az olasz sajtó viszont a Salvini jobbkezének tartott Giancarlo Giorgettit idézi, aki szerint a Liga esetleges előretörésével szemben az M5S-PD, csakhogy továbbra is elkerülje a parlamenti választásokat, újabb politikai trükkhöz folyamodhat: belső puccsal félreállíthatja Giuseppe Contét, akinek utódja Mario Dragi az Európai Központi Bank elnöke lehetne.
 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2019. október 28. 16:08
Off: Nemrég jártunk arra párommal, Perugia varázslatos, csakúgy mint a tőle nem messze lévő Assisi. Minden magyarnak tudom ajánlani az odalátogatást. Meg kultúrembereknek a Verdi c.1982 es olasz filmsorozatot. Utóbbi már egész Italiara nyújt kitekintést, legalábbis ami a XIX. századot illeti.
Bástyaelvtárs
2019. október 28. 12:30
igyunk előre a medve bőrére - című cikkünket olvashatták :) ez kb arról szólt mintha otthon pl Bács megyében előrehozott önk választások történtek, a baloldal nyert 52 %-kal és az ellenzéki lapok arról cikkeznének, h hurra, mostmár biztosan megnyerjük a 22-es válassztásokat, sőt lehet már hamarabb megbuktatjuk orbánékat. el tudom képzelni a birkák reakcióját ezekre a ellenzéki cikkekre :D
zakar zoltán béla
2019. október 28. 10:33
Szálasi-Rákosi nyilas-komszomol koalíció moslék: " Előretört Mussolini, győztek a fasiszták!"
Óbor Dezső
2019. október 28. 09:53
Hajrá Olaszország, hajrá Salvíni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!