Lövöldözés volt a németországi Halléban

2019. október 09. 13:46

Sajtóinformációk szerint egy zsinagóga előtt történt a lövöldözés, legkevesebb ketten életüket vesztették. Egy embert őrizetbe vett a hallei rendőrség.

2019. október 09. 13:46

A Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövetők autóval menekültek el a helyszínről. Szemtanúk szerint az egyik elkövető harctéri öltözetben volt, és gépkarabélyt viselt. A rendőrség azt kérte, hogy mindenki maradjon az otthonában vagy menjen biztonságos helyre.

Halle vasúti pályaudvarát rendőrségi nyomozás miatt lezárták, késésekre lehet számítani a térségben. A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy a támadók egy zsinagógánál nyitottak tüzet, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre – ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg.

Azt igen, hogy a lövöldözők elmenekültek, és a rendőrség üldözőbe vette őket, ennek során a várostól mintegy tíz kilométerre keletre, Wiedersdorf településnél tűzpárbaj tört ki közöttük. Később egy másik külvárosból, Landsbergből is lövöldözést jeleztek.

Kicsivel később elfogtak egy embert a támadással összefüggésben – írták a hatóságok a Twitteren.

A hallei támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni. A rendőrség arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon a találgatásoktól az üggyel kapcsolatban. A Mitteldeutscher információi szerint a két áldozat egy nő és egy férfi volt. Nem megerősített információk szerint a rendőrség Wiedersdorfnál körbezárta a támadókat, akik elbarikádozták magukat.

A lövöldözésről videofelvétel is készült.

 

 

A zsidók szerdán ünneplik az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. Izraelben a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnepen gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Jóm-kipúr, másik nevén az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

(MTI, Mandiner,Mitteldeutscher)

(Fotó: Bild/Steffen Schellhorn)

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2019. október 09. 20:50
Amásik kérdés: miért lött rá a lányra aki a buszmegálló felöl jött? Nem a zsinagógából, ergo nem tudhatta hogy zsidó-e. Ennek a katonai kiképzést kapott személynek a gyilkolás volt a célja, függetlenül attól hogy zsidó-e az áldozat vagy sem. Ez inkább muszlim terrorista akciónak tünik. Hangsulyozom, a lövöldözö mozgásán látszik hogy utcai harcokra kiképzett személy. Mielött valaki nekem esik két évet szolgáltam Szolnokon, az egyik bevetési dandárnál, tudom miröl beszélek.
crydog
2019. október 09. 20:27
Elemezd a videot: minden loves utan a kocsi moge vonul fedezekbe, es ugy tolt ujra. Ez az ember katonai kikepzest kapott. Ez nem egy gyuloletbol elvakultan lovoldozo szelsojobbos, ez egy kikepzest kapott - valoszinuleg harcedzett - terrorista. Errol ennyit
teljesenertelmetlen
2019. október 09. 20:08
Várj csak, mikor lőttek itt agyon zsidókat utoljára? 1945? Mikor is lőttek zsidókat agyon Németországban? 2019? Miről beszélünk?
BőröndÖdön
2019. október 09. 19:49
Endékás hagyaték az agyakban...:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!