Ilham Tohti kapja idén a Szaharov-díjat

2019. október 24. 14:14

Az EP-elnöke felszólította Kínát, hogy engedje szabadon az életfogytiglani büntetését töltő ujgur aktivistát.

2019. október 24. 14:14

 Idén Ilham Tothinak ítélte oda a gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament – olvasható a brüsszeli székhelyű testület oldalán. Az elismerést december 18-án adják át ünnepélyes keretek között Strasbourgban, az Európai Parlamentben.

David Sassoli EP-elnök elmondta: „Örömmel jelentem be, hogy az Európai Parlament Ilham Tothinak adja a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat 2019-ben. Ilham Tohti egész életét a Kínában élő ujgur közösség védelmének szentelte. Habár a békéért küzdött, életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélték. Azzal, hogy neki ítéljük a díjat, egyben felszólítjuk Kína kormányát, hogy engedje szabadon őt, és tartsa tiszteletben a Kínában élő kisebbségek jogait”.

Az ujgur közösség jogaiért küzdő aktivista a Kínai Népköztársaságban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését. Szeparatizmus vádjával ítélték el 2014-ben, mert társalapítója az Ujgur Online weboldalnak, amely az ujgur közösség és a kínaiak közötti megértést segíti. 2017 óta mintegy egymillió ujgurt tartanak fogva internáló tárborokban.

A 2019-es Szaharov-díj döntősei Ilham Tohti mellett a brazil Marielle Franco, Chief Raoni és Claudelice Silva dos Santos és a kenyai The Restorers voltak.

Az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda minden évben a Szaharov-díjat olyan személyeknek, vagy csoportoknak, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár. Tavaly Oleg Szencov kapta a díjat.

(Kép forrása: Andy Wong/AP images)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heg01
2019. október 25. 18:39
Kína addig menetel előre, amíg meg nem állítják. Ha nem állítják meg, 100 év múlva mindannyian kínaiul fogunk tanulni. Megállítani csakis gazdasági úton lehetne, ez viszont hatalmas lemondásokkal kellene járjon. MINDENKI részéről. Kicsi esélyt látok ...
annamanna
2019. október 24. 14:32
Ez a nő mondta el a legtöbbet arról, mi történik a kínai átnevelőtáborokban https://444.hu/2019/10/24/ez-a-no-mondta-el-a-legtobbet-arrol-mi-tortenik-a-kinai-atnevelotaborokban Az első bekezdés: „Egy nap a rendőrök azt mondták, most megnézik, sikeres volt-e az átnevelésünk, megfelelően haladunk-e. Kivittek 200 embert, férfiakat és nőket, és azt mondták az egyik nőnek, hogy vallja meg a bűneit. A nő ott állt előttünk és elmondta, hogy rossz ember volt, de már megtanult kínaiul, és jobb emberré vált. Amikor befejezte, a rendőrök ráparancsoltak, hogy vetkőzzön le, aztán mindenki szeme láttára egymás után megerőszakolták. Miközben az erőszak tartott, figyelték, ki hogyan reagál. Akik elfordították a fejüket, becsukták a szemüket, vagy akik dühösnek tűntek, azokat elvitték, és nem láttuk őket többé. Szörnyű volt, soha nem felejtem el a tehetetlenség érzését. Hogy nem tudtam segíteni. Aludni sem tudtam utána.” Kínaiak voltak az essexi teherautóban megtalált áldozatok https://444.hu/2019/10/24/kinaiak-voltak-az-essexi-teherautoban-megtalalt-aldozatok "Szerdán 39 holttestet találtak a brit rendőrök egy essexi ipari parkban, egy teherautó áruszállító konténerében. Mostanra kiderült, hogy mindannyian kínaiak voltak, írja a BBC."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!