Hétfőn előrehozott választás kiírását kezdeményezi a brit kormány

2019. október 24. 19:44

A képviselők kétharmados többségének támogatását kell megszerezniük.

2019. október 24. 19:44

Hétfőn előrehozott parlamenti választás kiírását kezdeményezi az alsóházban a brit kormány – jelentette be csütörtök este Jacob Rees-Mogg, a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszter.

Rees-Mogg egymondatos alsóházi bejelentése szerint a képviselőknek már hétfőn módjuk lesz az indítvány megvitatására, és még aznap szavazhatnak is a kormány javaslatáról.

A bejelentés előtt néhány perccel Boris Johnson miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy a kormány az előrehozott választást karácsony előtt két héttel szeretné megtartani.

A konzervatív párti miniszterelnök a csütörtöki kabinetülés után a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába december 12-ére.

A brit választási törvény alapján az előrehozott választások kiírásához a képviselők kétharmados többségének támogatása kell.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya Attila Bendegúz
2019. október 25. 06:59
Az angol demokrácia és a fékek-ellensúlyok rendszere ismét bebizonyította, hogyha egy hatalmas tömeget ki akarsz billenteni a tehetetlenségéből, rögtön működni kezd egy tucat ellenerő, ami visszanyomja azt ugyanoda.
Bitrex®
2019. október 24. 22:07
Hát ez jobb, mint a Sas-kabaré.
Világpanoráma
2019. október 24. 21:32
Az EU Bizottság megindította a légszennyezés miatti eljárást Franciaország ellen: https://vilagpanorama.hu/2019/10/24/az-eu-bizottsag-meginditotta-a-legszennyezes-miatti-eljarast-franciaorszag-ellen/
balsors
2019. október 24. 21:19
Parlamenti komédia, a képviselők sem a brexitet sem az új választás nem szavazzák meg jelezvén hogy semmire nem alkalmasak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!