Földközi-tengeri NGO-kkal tárgyalt az olasz belügyminiszter

2019. október 25. 20:54

Luciana Lamorgese úgy nyilatkozott, pusztán az NGO-kkal történő „közvetlen párbeszédet” kívánta elősegíteni.

2019. október 25. 20:54

A felek közötti „közvetlen párbeszédet” szolgálta Luciana Lamorgese belügyminiszter és a líbiai és olaszországi partok között tevékenykedő civilszervezetek (NGO) képviselőinek pénteki találkozója a római belügyi tárca közlése szerint. Luciana Lamorgese a belügyminisztériumban fogadta az Olaszországban bejegyzett Mediterranea nem kormányzati szervezetet (NGO), valamint a külföldi Orvosok Határok Nélkül (MsF), az Open Arms, Pilotes Volontaries, Sea Eye, Sea Watch és Sos Mediterranée küldöttségeit.

A találkozón részt vettek a belügy- és külügyminisztérium más képviselői, és a kikötőkapitánysági parancsnokság vezetői is. A tárca közleménye szerint a megbeszélés az első lépés volt a felek közti közvetlen párbeszéd elindítására. A civilszervezetek sajtónyilatkozatban méltatták a római kormány nyitását a civilszervezetek felé. Elsőrendűnek nevezték a tengeri életmentést, a legközelebbi biztonságos kikötő minél előbbi megnyitását szorgalmazták hajóik számára, hangsúlyozva, hogy az esetleges késedelem és várakoztatás tovább növeli a „hajótöröttek” fizikai és lelki nehézségeit. Az NGO-k azt kérték, akadályozzák meg, hogy a líbiai hatóságok lehallgathassák a  civilhajókat, mivel így rájuk találhatnak és visszaszállíthatják Líbiába az embereket. A szervezetek az Olaszországban lefoglalt hajóik azonnali elengedését sürgették, valamint, hogy a tengeri mentést végzőket ne bűncselekményt elkövetőként kezeljék.

A Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-kal hasonló párbeszédet utoljára 2017 nyarán az akkori olasz balközép kormány belügyminisztere, Marco Minniti keresett. Akkor az NGO-k úgynevezett magatartási kódexet írtak alá a római kormánnyal. Matteo Salvini, a Liga jobboldali párt vezetője, volt belügyminiszter szerint Luciana Lamorgesének „nem elég, hogy az utóbbi hónapokban megháromszorozta az érkező migránsok számát, most még az NGO-kat is Olaszországba hívta”. Salvini megjegyezte, ő a külföldi civilszervezetek helyett a határokat védő olasz hatóságok oldalán áll. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni „botrányosnak” nevezte, hogy a belügyminiszter azokkal „egyezkedjen, akik rendszeresen és tudatosan megszegik az olasz törvényeket” – Meloni szerint – illegális bevándorlókat szállítva Olaszországba.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2019. október 26. 09:08
"az NGO-kkal történő „közvetlen párbeszédet” kívánta elősegíteni" Egy rövid és közvetlen párbeszédet én is támogatnék: - Ha legközelebb megint erre hozzátok a migriket, elsüllyesztjük a hajótokat, megértettétek? - Igen, megértettük!
Kala pál
2019. október 26. 06:54
Erős védőfelszereléssel foglalkoznak a nyomoroncokkal, utána pedig mindenféle vizsgálat, karantén nélkül rászabadítják őket Európára!
Bitrex®
2019. október 26. 06:47
Nápolyi hétköznapok: https://www.facebook.com/salviniofficial/videos/421131521937874/
bakafánt
2019. október 26. 06:03
A majomseggnyalók "tényezővé" tételét láthatjuk a klasszikus recept szerint.Senki nem választotta meg őket,senkinek nem tartoznak elszámolni.Csak a háttérhatalomnak,a gazdájuknak.Ugyanaz,szerte a világon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!