Dél-Korea és Japán rendezné a kapcsolataikat

2019. október 24. 08:12

A dél-koreai vezető az új japán császár trónra lépési szertartására érkezett a japán fővárosba.

2019. október 24. 08:12

Abe Sindzó dél-koreai kollégájával folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy kapcsolataik a jelenlegi súlyos helyzetben maradjanak, a vendégével folytatott tárgyalás előrelépést jelent a normalizálás, a viszonyrendszer egészségesebbé tétele felé.

Abe egyben hangoztatta, Szöul tartsa be korábban, a kapcsolataik javítására tett ígéretét. Azt is mondta, hogy Japán és Dél-Korea fontos szomszédja egymásnak, viszonyuk normalizálása pedig szükséges más problémák rendezéséhez, különösen azokhoz, amelyek Észak-Koreával kapcsolatosak.

A szomszédos országok viszonya azt követően vált feszültté, hogy a dél-koreai legfelsőbb bíróság tavaly arra kötelezett több japán vállalatot: fizessen kárpótlást a Koreai-félsziget 1910-től 1945-ig tartó japán megszállása alatt kényszermunkára kötelezett dél-koreaiaknak.

Tokió azzal érvelt, hogy a jóvátételek kérdését lezárták a kétoldalú kapcsolatokat rendező 1965-ös szerződésben.
Ri Nak Jon osztotta vendéglátója véleményét abban, hogy folytatódjon a párbeszéd és a véleménycsere a két ország között. Ezzel egy időben átadta Mun Dzse In dél-koreai államfő levelét. A dokumentum tartalmát azonban egyelőre nem ismertették Tokióban.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2019. október 24. 15:48
Én örülök, mert a béke híve vagyok, de nem minden áron! ......ez a császár jó fejnek látszik.
Szittya Attila Bendegúz
2019. október 24. 08:34
Jól teszik, ha békülnek. Legyen többpólusú a világ. Kellenek még hatalmi csomópontok a hanyatló USA, a talpraálló Oroszország és a fenyegetően előretörő Kína mellé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!