Megbukott a Dancila-kormány

2019. október 10. 13:45

Amíg Iohannis nem bíz meg egy új miniszterelnök-jelöltet, addig a Dancila-kormány ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

2019. október 10. 13:45

Megvonta a bizalmat a román parlament csütörtökön a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormánytól. Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

A leszavazott miniszterelnök azt mondta: nincs miért hibáztatnia magát, az elvégzett munka tudatával távozik, kormánya a választók által 2016-ban megszavazott kormányprogram jelentős részét megvalósította. Dancila felkérte az államfőt, mielőbb nevezze meg kormányfő-jelöltjét.

A miniszterelnök leszögezte, hogy nem mond le pártelnöki tisztségéről a Szociáldemokrata Pártban (PSD), továbbra is ő a PSD államfőjelöltje, szombaton indítja választási kampányát, és meggyőződése, hogy bekerül az elnökválasztás második fordulójába.

Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt beterjesztő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy értékelte: véget ért a rémálom, amelybe a PSD-kormányzás sodorta Romániát, befejeződik a „rombolás a gyűlölet és megosztottság” korszaka. Orban azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy közpénzeken próbáltak szavazatokat vásárolni, és köszönetet mondott azoknak a képviselőknek és szenátoroknak, akiket a PSD szavai szerint a választókerületükbe irányítandó állami beruházások ígéretével próbált sikertelenül rávenni hogy elálljanak a bizalmatlansági indítvány megszavazásától.

A továbbiakban Klaus Iohannis államfő kormányalakítási megbízást kell adjon egy új miniszterelnök-jelöltnek, miután konzultált a parlamenti pártokkal. A jobboldali államfő néhány napja már figyelmeztette volt pártját, az európai néppárti tagsággal rendelkező PNL-t, hogy készüljön a kormányzásra. A Dancila-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:32
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
A teremburáját
2019. október 10. 17:45
Na, a borzalom után még nagyobb jön, ha az ottani ellenzék kerül kormányra! 2016-ban Ciolosék megmutatták mire képesek pár hónap alatt is! S amilyen hülyék a románok, újra megválasztják elnöknek a bakszászt is!
OberEnnsinnen
2019. október 10. 17:22
Majdnem mindegy, ki, hol, kivel, mikor. Elvégre Romániáról, egy rossz mániáról van szó...
nobusup
2019. október 10. 16:38
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!