Visszavonta a tüntetéseket kiváltó törvénytervezetet a hongkongi kormányzó

2019. szeptember 04. 12:45

A tervezet értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának.

2019. szeptember 04. 12:45

Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette szerdán, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást váltott ki a különleges státusú kínai területen.

A törvénytervezetet, amely értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a hetek óta tartó tüntetések.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy „megbocsáthatatlan rombolást” követett el a törvénytervezet benyújtásával. Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint – ha lesz választása – várhatóan bocsánatot kér és lemond.

Lam szerdán a tévében – nem élő adásban – azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. Lam ugyanakkor két új taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet. 

A kormányzó elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat.

 

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2019. szeptember 06. 09:19
Közeleg október 1., a Kínai Népköztársaság kikiáltásának évfordulója. Másodikán a kommunisták újrakezdik.
Peter8811
2019. szeptember 04. 17:17
Szerintem Gyurcsány Klára megoldaná köröm lehúzás, gumilövedék, áremelés vizit díj.
OberEnnsinnen
2019. szeptember 04. 14:53
k é s ő
56október
2019. szeptember 04. 13:38
- Szervusz nép! - Szervusz Kormányzó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!