Vajon a Szabadságpárttal vagy a Zöldekkel folytatja Kurz?

2019. szeptember 29. 19:30

Kényelmes helyzetben van a nagy győzelmet arató Sebastian Kurz Néppártja Ausztriában: elméletileg három párttal, a Szabadságpárttal, a szocdemekkel és a Zöldekkel is többségi koalíciót tudna alkotni – a döntés Kurz kezében lesz.

2019. szeptember 29. 19:30

Kohán Mátyás írása

 

A vasárnapi osztrák szövetségi parlamenti választás után Sebastian Kurz Osztrák Néppártja ünnepel, az SPÖ elismerte vereségét, a Szabadságpárt hatalmasat bukott, a Zöldek pedig történelmük legjobb eredményével robbantak be a parlamentbe két év szünet után.

Sebastian Kurz Néppártja 2017-es rekorderedményéhez képest még 5,6 százalékot erősödött, a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg. Botrányba keveredett volt koalíciós partnere, a Norbert Hofer vezette Osztrák Szabadságpárt több mint tíz százaléknyi szavazatot bukott,

16 százalékos eredményük kolosszális vereség.

Enyhébb, nagyjából 5 százalékos veszteséget könyvelhetett el a szociáldemokrata párt, amely 21,8 százalékos eredményével továbbra is Ausztria második legerősebb pártja, bár soha nem szerzett még ilyen kevés szavazatot.

Minden várakozást felülmúlt a Zöldek eredménye: a 2017-ben a parlamentből is kiesett formáció több, mint 10 százalékot erősödött idén, soha nem látott mennyiségű szavazattal, 14,3 százalékos eredménnyel térhet vissza a párt a törvényhozásba, azaz szinte beérte a Szabadságpártot. A liberális NEOS 2,5 százalékos erősödést mutatott fel, 7,8 százalékos eredményükkel minden bizonnyal a parlament legkisebb frakciója lesznek, mandátumszámuk azonban nő. Az eddigi legkisebb parlamenti párt, a Zöldektől kiugrott Peter Pilz JETZT pártja szavazóinak több, mint felét elvesztette, a rendszerszintű korrupcióra koncentráló kampányuk sikertelen volt, 2 százalékos eredményük a parlamenti bejutási küszöb felét karcolja.

A Néppárt nélkül csak az SPÖ, az FPÖ és a Zöldek tudnának hármas koalíciót alkotni, ennek létrejötte teljességgel lehetetlen, így Ausztria következő kancellárját egészen biztosan Sebastian Kurznak fogják hívni. 

Kurzék előtt három lehetőség áll: folytathatják a koalíciót a meggyengült Szabadságpárttal, nagykoalícióra léphetnek a szociáldemokratákkal, vagy

megpróbálkozhatnak az osztrák történelem első néppárti-zöld koalíciójával,

amelynek a mandátumbecslések szerint viszonylag szűk, hatmandátumos többsége lenne a parlamentben. Az eredményt örömmel konstatáló Néppárt még nem kötelezte el magát semelyik irányba, Karl Nehammer ÖVP-főtitkár szerint „ma Sebastian Kurz és a Néppárt napja van, aztán a szövetségi elnök van soron, és csak ezután lesznek tárgyalások. Akkor meglátjuk majd, kivel lehet a legjobban koalíciót alkotni.” A pártokat nem sürgeti az idő, Alexander van der Bellen szövetségi elnök kijelentette: Brigitte Bierlein volt alkotmánybírósági elnök szakértői kormánya a koalíciókötésig hivatalban marad. Sebastian Kurz meghatódva köszönte meg az osztrák választók támogatását: „Nem találom a szavakat, és ritkán van úgy, hogy nincsenek szavaim.”

A Heinz-Christian Strache szabadságpárti vezér ibizai botránya után megbukott néppárti-szabadságpárti koalíciónak világos parlamenti többsége lenne. Az azonban egyértelmű, hogy a Szabadságpárt sokkal gyengébb pozícióból indul majd a koalíciós tárgyalásokon, mint két éve. Herbert Kickl volt belügyminiszter semmiképp nem lehet a kormány tagja, és egyéb fontos posztokon is engedményeket kell majd tenniük a szabadságpártiaknak, ha kormányozni szeretnének. Harald Vilimsky, az FPÖ csalódottan nyilatkozó főtitkára tisztújítást harangozott be, és „szavazó-visszaszerző akciót” szorgalmazott.

Herbert Kickl szabadságpárti alelnök vasárnap este

kijelentette: pártja nem kapott kormányzásra megbízást.

Az FPÖ részéről osztrák lapjelentések szerint egyre többen jelentik ki, hogy inkább ellenzékbe kell vonulnia a pártnak. 

A néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció továbbra is valószínűtlen, a gyenge SPÖ számára taktikailag rossz döntés lehetne, a pártvezetők pedig összeférhetetlennek látszanak. Az SPÖ ügyvezetője, Thomas Drozda szerint „irigység nélkül el kell ismerni”, hogy ezen a választáson a Néppárt és a Zöldek győztek.

Utóbbi két párt koalícióját Sebastian Kurz titkos vágyaként rebesgetik az osztrák sajtóban, a Zöldek részéről azonban a kampányban kinyilvánított nyitottságon kívül még nincs világos elköteleződés egy néppárti-zöld koalíció mellett. De nem is tiltakoznak ellene.

A következő osztrák kormány összetétele az eredmények tükrében attól függhet, hogy Sebastian Kurz Néppártja a Szabadságpárttal vagy a Zöldekkel tud-e majd előnyösebb koalíciós megállapodást kötni. Ez a következő hetek tárgyalásain dől majd el – a Zöldek potenciális koalíciós partnerré erősödése azonban komoly fricska a Szabadságpártnak, és ütőkártya Kurz kezében.

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. október 01. 14:03
Elnézést, hogy elözöleg németül írtam, osztrák aktualitásról. De szivesen lefordítom magyarra, ha valakit érdekel.
néhai Ch.Pilot
2019. szeptember 30. 10:14
Se a Szabadság Párttal, se a Zöldekkel. A Szodemekkel fog koalíciózni, mint Olaszországban az 5 (halál)csillag. Ez van most kiadva Nyugat-EU-ban trendnek. Központilag.
flesh ripper
2019. szeptember 30. 09:44
ki bízik a labanc fülesben?
Jason Bourne
2019. szeptember 30. 07:37
Zöldekkel koalázak, mert az most a trendi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!