Támogatják az Öt Csillag tagjai az új kormánykoalíciót

2019. szeptember 03. 20:04

A párt szavazásán a voksolók négyötöde támogatta a koalíciót a Demokrata Párttal.

2019. szeptember 03. 20:04

Az Öt Csillag Mozgalom tagjai nagy többséggel támogatták a Demokrata Párttal létesítendő koalíciót a párt által kedden tartott online szavazáson – írja a Euronews.

Az online szavazáson a szavazók 79%-a támogatta a koalíciót – közölte Luigi Di Maio. Ennek megfelelően Giuseppe Conte folytathatja a megkezdett munkát és hamarosan összeállíthatja az új kormány névsorát is. A felálló kormánynak egy bizalmi szavazást is ki kell majd állnia az olasz törvényhozás mindkét házában.

Luigi Di Maio hozzátette, hogy az M5S nem akart „​mindenáron” kormányon maradni. „Felelőtlennek” nevezte korábbi szövetségese, a Liga vezetője,  Matteo Salvini  döntését, aki augusztus 7-én bejelentette, hogy nem tudja folytatni az M5S-szel való kormányzást. „​Matteo Salvini mostantól nem panaszkodhat a kormányra, mivel kormányon maradhatott volna, ha nem így dönt” – jelentette ki Di Maio. Megjegyezte, az M5S nem félt az előrehozott választásoktól. Hozzátette – ismételten Matteo Salvininek üzenve –, hogy „​nem lehet választásokat követelni csak azért, hogy elmeneküljünk az olaszoknak tett ígéretek elől”. 

Luigi Di Maio kifejtette, hogy a PD-vel közös kormányban az M5S többségi erő lesz, mivel a kormánycsapat a 2018-as olasz parlamenti választások eredményét tükrözi, amelyen az M5S a legnagyobb párt lett, 32,7 százalékkal. Az M5S kedden interneten közölte a kormányprogram 26 pontos vázlatát is. 

Matteo Salvini közösségi oldalán azt írta, „​a bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre menekülni a választásoktól”.

(Euronews/MTI)

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. szeptember 04. 15:48
Ezek vannak leginkább beszarva egy választástól!
TAVIROZSA
2019. szeptember 04. 07:34
Na akkor jöhetnek a megszorítások, az EU nagy örömére !!
dick52
2019. szeptember 03. 21:58
Pénzért anyádat is ........ Cornuto.
balsors
2019. szeptember 03. 21:51
No ha megszavazták, akkor megcsinálják és elbukják, mint anno Feri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!