Négy uniós tagállam részben megállapodott a migránsok elosztásáról

2019. szeptember 23. 17:36

Ez a megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít – tette hozzá a finn belügyminiszter.

2019. szeptember 23. 17:36

Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról – jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most született megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és „vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (...), amely Olaszországon és Máltán segít” – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben. Seehofer szerint ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérők elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban résztvevő tagállamok számától függ. Ez utóbbi a kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni – fűzte hozzá a német tárcavezető.

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország befogadja a tengeren kimentett migránsok negyedét Olaszországból. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, de Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2019. szeptember 23. 19:13
Négyen megállapodtak egymással. Akkor csinálják négyen.
Fregoli
2019. szeptember 23. 18:11
És már megint a belügyminiszterek tanácsa elé akarják vinni a rohadt "eznemkvóta" javaslatukat, azzal a címszóval, hogy ideiglenes, vészhelyzeti intézkedés. Ott pedig elég a minősített többség... Az Eu egy utolsó szar szemét hely lett. Aki ezeknek több szuverenitást engedne át, az pedig agyonrugdalni való, hazaáruló féreg!
pollip
2019. szeptember 23. 17:54
Az olaszok miért akarják ilyen vehemensen a migrációt egész európában?
Kvasztics Fedor
2019. szeptember 23. 17:48
Miért pont a Földközi tengeren működő embercsempészek szállítmányairól volt szó? Egyszer már láthattuk, hogy le lehet zárni a kikötőket, de Salvini mellől kivásárolták a koalíciós partnert és átállították az addig tagadott szocik mellé. Van az a pénz... és persze rögtön más színezetet kapott az olasz gazdasági helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!