Migrációs vészforgatókönyv készült Alsó-Ausztriában

2019. szeptember 18. 20:24

Akkor léphet életbe, ha országos szinten megnő a menedékkérelmek száma.

2019. szeptember 18. 20:24

Vészforgatókönyv készült az alsó-ausztriai menekültügyi helyzet kezelésére. A tervezetet Gottfried Waldhäusl tartományi tanácsos, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa mutatta be szerdán. A politikus szerint Alsó-Ausztriában akkor lesz szükség a vészforgatókönyvre, ha országosan megnövekszik a beadott menedékkérelmek száma.

Ausztriában havonta mintegy ezer menedékkérelmet bírálnak el; hogyha ez a szám megduplázódna vagy akár megháromszorozódna, akkor „meg kellene nyomnunk a vészgombot”, vagyis meg kell valósítanunk a vészhelyzet esetére kidolgozott tervet - fogalmazott a szabadságpárti politikus. A gyakorlatban ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a menedékkérők számára szállásokat kellene biztosítani, részben a privát szállásadók, részben az NGO-k, részben pedig a tartomány segítségével; de ki kell venniük részüket a munkából a segélyszervezeteknek (Caritas, Diakonie) is. Szükség esetén Alsó-Ausztria tartomány a helyi üzemeltetőkkel közösen is létesíthetne hotspotokat, illetőleg szálláshelyeket.

Alsó-Ausztria minden eshetőségre felkészült” – fogalmazott Gottfried Waldhäusl. A vészforgatókönyvet három különféle eshetőségre dolgozták ki; a menedékkérők számától függne, melyik terv lép életbe. Így például az első számú intézkedést akkor alkalmaznák, ha három-négyezer plusz férőhelyre lenne szükség, ez 40-50 ezer eurós plusz költséggel járna; a kettes számú tervezetet akkor léptetnék életbe, ha öt-hatezer plusz szálláshelyre lenne szükség; ez 60 millió eurós plusz kiadással járna; a hármas számú, legsúlyosabb tervezet alkalmazását pedig akkor rendelnék el, ha a 2015-16-os menekülthullámhoz hasonlóan 15 ezer menedékkérő érkezne Alsó-Ausztriába.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2019. szeptember 19. 08:58
Egy bécsújhelyi szórakozóhely előtt egy 21 éves szír menedékkérő nyakon szúrt egy 38 éves férfit. https://www.sn.at/panorama/oesterreich/mann-in-noe-niedergestochen-verdaechtiger-gestaendig-76346341 Kérdés: mit keres egy üldözött menekült egy éjjeli szórakozóhelyen, honnan van pénze mulatni, és miért hord zsebkést magával.
Párhuzamos különvélemény
2019. szeptember 19. 08:53
Ez aztán a vészforgatókönyv! "A: Ha több a gyüttment, akkor több sátor meg kaja kell nekik. B: Ha még több gyün, akkor még több sátor+kaja kell. C: Ha nagyon sok, akkor nagyon sok kell. Fertig ist das Hampelmann." És ez a Szabadságpárt(!) javaslata. Wazze, az fel sem merül, hogy ne gyüjjenek??!! (Jó, értem én, hogy iszonyatos kommunikáció kalodába vannak zárva, és előbb ezt kéne feltörtni valahogy...)
matykox
2019. szeptember 19. 08:13
Inkább a hegyivadász századokat erősítenék. Annak több értelme lenne.
atila68
2019. szeptember 19. 07:48
Évi 36000 az már ok, hogy életbe is léptessék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!