Hongkong: a főkormányzó visszavonja a kiadatási törvénytervezetet

2019. szeptember 04. 10:05

A törvénytervezet értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának.

2019. szeptember 04. 10:05

A törvénytervezetet, amely értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta leállítani a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton június 9-én kezdődött, és már 13 hete tartó tüntetéseket. A tiltakozók a törvényjavaslat teljes visszavonását, és a főkormányzó lemondását követelték, aki – szerintük – Peking befolyása alatt áll.

A várható bejelentéssel kapcsolatos sajtóhírek hatására a hongkongi irányadó tőzsdeindex, a Hang Seng szerdán több mint 3 százalékkal emelkedett. A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy „megbocsáthatatlan rombolást” követett el a törvénytervezet benyújtásával. Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint – ha lesz választása – várhatóan bocsánatot kér és lemond.

A zárt ajtók mögött tartott ülésen a főkormányzó kijelentette, hogy „nagyon korlátozottak” az eszközei a válság megoldására, mert az elégedetlenség nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéssé vált Kína számára az Egyesült Államokhoz fűződő egyre feszültebb viszonya közepette.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvénytervezet várható visszavonása segít-e majd lecsillapítani a tiltakozó mozgalmat. Az azonnali reakció egyelőre visszafogott, a valódi tét az, vajon hányan mennek ismét az utcára – jegyezte meg a Reuters.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2019. szeptember 04. 12:29
Szegény gyerekek. A végén jobb esetben a Góbi sivatagban találják magukat valami SzOT üdülésen. Rosszabb esetben Tyienyamnyam.
gacsat
2019. szeptember 04. 12:26
Ki írta ezt a hülyeséget. A főkormányzó persze, hogy Peking befolyása alatt áll. A császár nevezi ki. A pasinak annyi döntési jogköre van, hogy mikor ürítsék a kukákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!