Német zsidó vezető: „No-go zónák” vannak Berlinben

2019. szeptember 16. 19:31

A német fővárosban egyre gyakoribbak az antiszemita indíttatású támadások; tavaly 1800 ilyen esetet jelentettek be, ami 20%-os növekedést jelent a 2017-es adathoz képest.

2019. szeptember 16. 19:31

Múlt csütörtökön ült össze első alkalommal az antiszemita erőszakkal foglalkozó kerekasztal Berlinben – írja a Jüdische Allgemeine. A németországi zsidók központi tanácsa üdvözölte a fejleményt. 

Amint Daniel Botmann, a központi tanács vezetője az ülésen kifejtette, „e város egyetlen polgára sem fogadhatja el, hogy bizonyos városrészek no-go zónákká válnak a zsidók számára. Éppen Németország fővárosának kellene jó példával elöljárnia a nyitottság és a tolerancia terén. Berlinben kultúrák és vallások százai élnek együtt. Tisztelet nélkül ez a város nem létezhet.

A német fővárosban az elmúlt időszakban megszaporodtak az antiszemita motivációjú támadások, a kerekasztal célja pedig az, hogy meggyorsítsa az információcserét. „Berlinnek elöl kell járnia az antiszemitizmus elleni küzdelemben” – mondta Torsten Akmann belügyi államtitkár. A berlini rendőrség augusztusban antiszemitizmusügyi felelőst is kinevezett. 

A szövetségi kormány antiszemitizmusügyi megbízottja, Felix Klein korábban súlyosabb büntetésekért emelt szót az antiszemita motivációból elkövetett bűncselekmények ügyében. Mint mondta, „​​​​​​​az antiszemitizmus a diszkrimináció egy különleges formája, nem a rasszizmus egy alkategóriája”. Klein szerint ennek megfelelően ki kellene egészíteni a német büntetőtörvénykönyvet, így politikai jelzést is küldhetnének az elkövetőknek. Emellett „​​​​​​​a rendőrségnek és az államügyészségnek végre abba a helyzetbe kell kerülnie, hogy üldözni tudja az ilyen bűncselekményeket, méghozzá gyorsan”. 

Egyre gyakoribbak az antiszemita indíttatású támadások a német fővárosban. A Neokohn szerint tavaly 1800 ilyen bűncselekményt jelentettek be a német fővárosban, ami 20%-os növekedés az előző évi adathoz képest. Múlt hétfőn egy huszonegy éves fiatalember sérült meg a Warschauer Platzon, amikor héberül beszélgetett a barátaival, amit valaki meghallott, és ököllel arcon ütötte a fiatalembert. Augusztus közepén ketten támadtak egy, az öltözéke miatt zsidóként azonosítható férfira, július végén pedig a berlini zsidó közösség egyik rabbija lett – arab nyelvű – sértések és köpködés áldozata a saját gyermeke szeme láttára.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. szeptember 17. 08:33
"Múlt csütörtökön ült össze első alkalommal az antiszemita erőszakkal foglalkozó kerekasztal Berlinben " Miközben napi szinten verik pofán őket Berlinben, eddig néhány aggódó nyilatkozatra futotta a "magyarországi antiszemitizmus" miatta
golyakalifa
2019. szeptember 16. 23:56
Muszlim-zsidó belügy. Tartózkodjunk a belügyekbe való beavatkozástól!
3M..
2019. szeptember 16. 20:47
És? Budapesten is. Sőt, Magyarországon komplett települések, megyék No-go zónák. Szebb Jövőt!
Kiscsillag
2019. szeptember 16. 20:42
"20%-os növekedés az előző évi adathoz képest" Egyenesen arányosan nő a migránsok számával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!