Az eutanázia ellen foglalt állást az olasz püspöki kar

2019. szeptember 26. 19:33

Stefano Russo püspök szerint a társadalom elveszítette józan gondolkodását.

2019. szeptember 26. 19:33

A társadalom elveszítette józan gondolkodását Stefano Russo püspök, az olasz püspöki kar (Cei) titkára szerint, aki így kommentálta csütörtökön az olasz alkotmánybíróság előző napi felmentő ítéletét egy támogatott öngyilkossági ügyben.

Stefano Russo kijelentette, nem érti, hogyan lehet a kegyes halál esetében „szabadságról beszélni, amikor ez a halál kultúráját alapozza meg”. Hozzátette, hogy a társadalom elveszítette józan gondolkodását.

Az olasz püspöki kar titkára többek között figyelmeztetett, hogy az emberi élet önkéntes vagy támogatott megszakítása oda vezethet, hogy a beteg, magatehetetlen személyek szenvedésükben inkább ezt az utat választják, csakhogy ne legyenek például családtagjaik terhére. Az olasz egyház képviselője az orvosok lelkiismereti szabadságának tiszteletben tartását szorgalmazta. Angelo Becciu bíboros, a vatikáni szentté avatási kongregáció prefektusa hangsúlyozta, hogy a bírósági döntés olyan szemléletet terjeszthet el, amelyben az emberélet könnyen megszakíthatóvá válik.

Az olasz alkotmánybíróság a 2017-ben egy svájci klinikán elhunyt olasz állampolgár – a balesetben teljesen megbénult – Fabiano Antoniani, művésznevén Dj Fabo ügyében döntött, és felmentette az eutanázia-aktivista Marco Cappatót, aki a beteg Antonianit elkísérte utolsó útjára. Cappato, az olasz Radikális Párt politikusa önként jelentette fel magát az olasz hatóságoknak. Az olasz jogszabályok szerint akár 12 év börtönt kockáztatott, az olasz alkotmánybíróság azonban felülvizsgálva a korábbi bírósági döntéseket, úgy határozott, hogy nem áll fenn a támogatott vagy előidézett öngyilkosság bűncselekménye.  

Ez az első alkalom, hogy olasz bírói testület felmentő végzést hoz egy eutanázia-ügyben. Az olasz katolikus orvosok egyesülete (Amci) emlékeztetett, hogy az olasz orvosok több mint 80 százaléka kész lelkiismereti okokból megtagadni az eutanáziát vagy bármilyen más életmegszakító beavatkozást.  Az olasz orvosok országos szövetsége még az ítélet előtt hangsúlyozta, hogy az orvosok számára tilos az öngyilkosság bármilyen formájú támogatása.

A szervezet az olasz parlamenttől várja a kérdés jogi rendezését.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2019. szeptember 28. 09:51
"Az eutanázia ellen foglalt állást az olasz püspöki kar" A keresztény téveszmék miatt nem is tegetett mást. Az olasz társadalom pedig az olasz püspöki kar ellen foglal állást.
brabant89
2019. szeptember 28. 09:48
"oda vezethet, hogy a beteg, magatehetetlen személyek szenvedésükben inkább ezt az utat választják, csakhogy ne legyenek például családtagjaik terhére." Ez bevett gyakorlat volt szinte minden kultúrában. És nem csak magatehetetlen személyek követtek el öngyilkosságot, hogy ne legyenek terhére a családjuknak. Egy példa a magyar irodalomból: https://www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kt_051.html (Sánta Ferenc: Sokan voltunk)
Akitlosz
2019. szeptember 27. 22:35
A katolikus álláspont szerint aki nem öli meg az eretneket, amikor pedig erre legális lehetősége van akkor az ő lelke is elkárhozik az eretnekével együtt. Ezért voltak annyira kegyetlenek a szerintük eretnek más emberekkel szemben. Na ez a szabály felmenti az eutanáziában részt vevő keresztény orvost. :-)
Akitlosz
2019. szeptember 27. 21:57
Az orvos az nem egy vallás, hanem egy szakma. Egy munkakör, amit el kell végezni. Akinek nem tetszik, nem bírja, nem tudja, nem engedi a lelkiismerete ő miért ment orvosnak? Válasszon olyan szakmát, amit el is tud, és el is akar látni! A fogorvos is orvos, ráadásul jól is kereshet és még eutanáziával sem kell foglalkoznia. Egyik munkáltató sincsen kisegítve olyan alkalmazottal, akinek "a lelkiismerete nem engedi", hogy elvégezze a rá bízott munkát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!