Amerikai és olasz katonákat támadtak meg Szomáliában

2019. szeptember 30. 19:27

A támadás elkövetését azonnal magára vállalta az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet.

2019. szeptember 30. 19:27

Öngyilkos merénylő levegőbe röpítette robbanóanyaggal megrakott gépkocsiját hétfőn Dél-Szomáliában egy légi támaszpont bejáratánál, amelyet amerikai és szomáliai katonák használnak, Mogadishuban pedig egy olasz katonai konvoj közelében történt pokolgépes támadás – közölték szomáliai biztonsági források. Yusuf Abdourahman, a dél-szomáliai Shabeellaha Hoose régió egyik illetékese közölte, hogy a támaszponton a robbantást lövöldözés követte. A rendőrség közlése szerint két, pokolgéppel megpakolt gépkocsi robbant fel a támaszpontnál. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek. A támadás elkövetését azonnal magára vállalta az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet.

A szóban forgó, Belidogle bázis a dél-szomáliai Shabeellaha Hoose régióban található. Amerikai katonák onnan irányítják az al-Shabaab elleni dróntámadásokat, és ott képezik ki a szomáliai katonákat. Ugandai békefenntartók is állomásoznak ott.

Az olasz védelmi minisztérium megerősítette a mogadishui robbantás hírét, hozzátéve, hogy az olasz konvoj két páncélozott járműve megrongálódott. A közlemény áldozatokat nem említ. Az AP hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva arról tudósít, hogy a támadásban szomáliai civilek sebesültek meg.

Az amerikai hadsereg időközben közölte: szövetséges csapatokkal közösen végrehajtott válaszakcióban tíz szélsőségessel végeztek és megsemmisítették az iszlamisták egyik járművét. „A támadásra válaszul és önvédelemből az Egyesült Államok hadseregének afrikai parancsnoksága (AFRICOM) két légicsapást hajtott végre és könnyűfegyverzetet használt az al-Shabaab terroristák ellen” – közölte az amerikai hadsereg szóvivője. Hozzátette: sem amerikai, sem szövetséges katonák nem kaptak sebesültést a műveletben.

Shabeellaha Hoose régióban a hét végén a szomáliai hadsereg és az Afrikai Unió katonái húsz, az al-Shabaabhoz tartozó fegyveressel végeztek egy összehangolt támadás során.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2019. szeptember 30. 22:01
Mi a faxt keresnek ott,menjenek haza a pchába!
Zsolt75
2019. szeptember 30. 20:06
Mit kerestek ott? Nem kellene ott lenni, meg nem kellene előlük ide jönni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!