Olasz vizeken a Proactiva nevű NGO hajója

2019. augusztus 15. 12:04

Sok migráns két hete vesztegel a hajón.

2019. augusztus 15. 12:04

Olasz felségvizekre ért a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajója 147 migránssal a fedélzetén csütörtökön. A római közigazgatási bíróság előző nap elfogadta a szervezet beadványát, érvénytelenítette Matteo Salvini olasz belügyminiszter behajózási tilalmát, és engedélyezte, hogy a Proactiva hajója olasz felségvizekre lépjen.

„Föld a látóhatáron!” – írta a Twitteren a Proactiva Open Arms csütörtök reggel, amikor a mentőhajó Lampedusa közelébe érkezett. Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint a járművet az olasz haditengerészet két hajója kíséri. „Továbbra sincs kikötő, amely fogadna minket, de lassan véget ér ez a rémálom” – tette hozzá a szervezet.

A kikötési engedély Salvini döntésétől függ. A belügyminiszter azonban eltökélt: szerdán bejelentette, hogy fellebbez a római törvényszék döntése ellen, és ismét kitiltja a hajót az olasz vizekről.

Spanyolország a helyzet súlyosságára tekintettel felajánlotta, hogy befogad néhányat a hajón utazó migránsok közül – írta az El País című spanyol napilap madridi kormányzati forrásokra hivatkozva. Az újság értesülése szerint pontos számukat egy megállapodásban rögzítik majd, amelyben a többi között Németország és Franciaország is részt vesz.

A migránsok többsége két hete vesztegel a hajón, köztük sok a kiskorú. Az olasz belügyminisztérium előző nap megengedte, hogy egy négyfős migránscsalád partra szállhasson Olaszországban. Giuseppe Conte olasz kormányfő korábban felszólította a belügyminisztériumot, hogy legalább a gyerekeket engedjék le a fedélzetről.

A Földközi-tengeren vesztegel az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezetek Ocean Viking nevű hajója is 356 migránssal a fedélzetén.

(MTI, borítóképünk illusztráció)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2019. augusztus 16. 09:07
Két hete vesztegelnek a hajón 147-en. Istenem, az a rengeteg eltékozolt értékes munkaóra...
zsuuuzsaaa
2019. augusztus 16. 06:39
Ez a bevándorlás téma abban a pillanatban átláthatóvá válna mindenki számára, ha egy-egy család megjelenne Merkel, Conte (stb.) házánál és egyszerűen, kérés nélkül be akana menni, költözni. Az is rendben lenne? Amíg nem értik, érzik, hogy egy ország egyeseknek tényleg az otthonuk, addig nincs miről beszélni.
Agnieszka
2019. augusztus 15. 17:15
Bizarr téveszmék kezdenek teret nyerni a valaha civilizáltnak számító világban. Holland hajó, német kapitány, esetenként többszáz, papírok, személyazonosító okmányok nélküli fekete afrikai, a líbiai partokról, akiket Olaszország KÖTELES befogadni. Az utasoknak egyébként semmihez, ami olasz, közük nincs, viszont elvárják a koszt-kvártélyt s mindent, ami vele jár, az olasz államtól. Ez nagyon barátságtalanul néz ki, mert előbb-utóbb elszakad a cérna és valaki lőni fog, egyébként jogosan.
néhai Ch.Pilot
2019. augusztus 15. 16:21
S ilyenkor nincs ott egyetlen gyakorlatozó tengeralattjáró, amelyik véletlenül rosszul határozza meg a célpontot..., vagy egy borját elvesztett dühös bálna...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!