Odaszólt Indiának a pakisztáni vezérkari főnök

2019. augusztus 06. 13:50

A hadsereg „bármeddig elmegy” a kasmíriak védelméért – jelentette ki Kamar Dzsaved Badzsva.

2019. augusztus 06. 13:50

A pakisztáni hadsereg a végsőkig támogatja „a kasmíriak igazságos küzdelmét” – jelentette ki kedden Kamar Dzsaved Badzsva pakisztáni vezérkari főnök a hadsereg vezetőivel tartott megbeszélése után.

Hangsúlyozta, hogy a hadsereg „bármeddig elmegy” a kasmíriak érdekében, ám nem fejtette ki, mit ért pontosan ezalatt. India hétfőn jelentette be, hogy visszavonja Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részének, Dzsammu és Kasmírnak a különleges alkotmányos státusát. A muszlim többségű államban még aznap spontán tiltakozások kezdődtek Újdelhi döntése ellen.

India már vasárnap este addig sosem tapasztalt körű kommunikációs és sajtózárlatot rendelt el a térségben, hogy elejét vegye az esetleges erőszakcselekményeknek. Legfrissebb értesülések szerint a mobiltelefon-, a vezetékes telefon- és az internetszolgáltatás, valamint a televíziós műsorszórás továbbra is szünetel a térségben.

A vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után háború robbant ki Kasmír birtoklásáért, ez még 1948-ban is tartott. A felek végül tűzszünetben állapodtak meg. Újdelhi akkor azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezési jogáról, de ez nem történt meg. 

A 1980-as évek végén heves szeparatista fegyveres mozgalom bontakozott ki a területen. Újdelhi többször is azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai részén  tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet is elkövettek a térségben. Iszlámábád elutasítja az erről szóló vádakat. Az indiai uralom ellen, a Pakisztánnal való egyesülésért vívott fegyveres küzdelmekben mintegy 45 ezer ember halt meg.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2019. augusztus 06. 18:15
Na, ez izgi lesz. Ki nyomja meg először a piros gombot?
Akitlosz
2019. augusztus 06. 17:04
Amelyik kutya odaszól, az nem harap.
igort
2019. augusztus 06. 17:02
sokan vannak, kell egy kis háború aztán: Csak egy éjszakára
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!