Nem sietne Írország egyesítésével Varadkar

2019. augusztus 07. 07:45

Az egységről való szavazás megosztó lenne, és el is bukhatna az ír miniszterelnök szerint.

2019. augusztus 07. 07:45

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar egy belfasti vitarendezvényen arról beszélt, a megállapodás nélküli Brexit mindenképpen az ír egységről való népszavazásához vezetne – írja a The Irish Times.

Varadkar a Brexittel és a stormonti hatalmi válsággal kapcsolatban kijelentette: a határról való szavazás megosztó lenne, és el is bukhatna. Elmondta, fel kell ismerni, hogy ha létrejönne az egységes Írország, az már egy „másik állam lenne”, és ahhoz hasonló kérdések merülnének fel, hogy az ír legyen az első hivatalos nyelv. Ez „új alkotmányt” is igényel.

Az ír miniszterelnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy mi történhet, ha egy ilyen szavazást szűk többséggel nyernek csak meg az egységpártiak. „Úgy gondolom, hogy megismételnénk a 100 évvel ezelőtti szétválás hibáit, csak épp fordítva, ha az unió-pártiakkal akaratuk ellenére belekényszerítenénk őket a egyesült Írországba” – mondta.

(The Irish Times)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2019. augusztus 07. 15:57
Először tán kéne Írországba egy ír miniszterelnök.
Akitlosz
2019. augusztus 07. 14:40
"Elmondta, fel kell ismerni, hogy ha létrejönne az egységes Írország, az már egy „másik állam lenne”," Nem lenne. Németország talán másik állam lett? Az NSZK egyszerűen annektálta az NDK-t, az állam nem változott.
Akitlosz
2019. augusztus 07. 14:39
Le merem fogadni, hogy nem is tud írül ez a miniszterelnök.
Akitlosz
2019. augusztus 07. 14:38
Ez az "ír" miniszterelnök is csak egy indiai, neki persze nem fontos Írország és az írek sorsa. Miért is jó az az európai országoknak, hogy idegen bevándorlók irányítására bízzák magukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!