Miközben mindenki az Amazonasra figyel, világszerte nagy erdőtüzek vannak

2019. augusztus 26. 08:42

Afrikában legalább akkora terjedelemben égnek az esőerdők, mint Dél-Amerikában.

2019. augusztus 26. 08:42

Miközben a hírekben az dél-amerikai védekezés kiemelt helyen szerepel, az afrikai és észak-amerikai erdőtüzekkel keveset foglalkozik a világpolitika – jelentette az Euronews. Beszámolójuk szerint Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén is hatalmas tüzek vannak. Augusztus végére már csaknem akkora területen égnek az esőerdők, mint Dél-Amerikában.

A száraz időjárás és a hőség ugyanakkor nem csak az egyenlítői régióban okozott tüzeket. A nyáron az Egyesült Államokhoz tartozó Alaszkában is óriási területeken égett le az erdő. És ég most is: az állam egyik legnagyobb városában, Anchorageban is fullasztó füsttől szenvednek, ugyanis a környékén 400 ezer hektáron ég az erdő, és már lakott területeket is veszélyeztet.

Közben egyre több brazil állam kéri a központi kormányzat segítségét az amazonasi erdőtüzek megfékezésében: a hétvégén már a katonaság is beszállt az oltásba, miután a brazil elnök 44 ezer katonát vezényelt a térségbe.

A hetek óta lángoló dzsungelben több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket. Az éve eleje óta közel 80 ezer esetet jegyeztek fel csak Brazíliában, ami több éves rekord.

Azonban az amazonasi erdőtüzek már nem csak Brazíliának jelentenek problémát, miután a hétvégén bejelentették La Pazban, hogy a Bolíviához tartozó területeken is egyre több helyen lángol az erdő. A helyzet komoly aggodalmat kelt világszerte: éppen ezért a hétvégi G7 csúcstalálkozón is kiemelt téma volt, több ország is felajánlotta segítségét.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kakambuki
2019. augusztus 26. 18:17
Mondja már meg valaki nekem mi az hogy esőerdő? Ahogy én képzelem (sosem voltam ott még) és ahogy vadászleírásokból (Molnár Gábor) tudom az egy buja ősvadon tele zöldlombos fákkal és rengeteg alj növénnyel amelyekről állandóan csepeg a víz a meleg párás levegőben. Hogy tud egy ilyen vadon égni, vagy akár belobbanni is és egyszerre több tucat helyen ráadásul? Egy szakértő nyilatkozatát is olvastam az előbb amely szerint a tűz nem is olyan nagy méretű ahogy leírják a hírekben, sőt! Egyes híradások évekkel ezelőtt előfordult tűzesetek fényképeit közlik illetve más helyen más vidéken Kaliforniában előfordult tűzről közölnek képeket az eset kapcsán. jó lenne már tisztán látni a dologban!
balsors
2019. augusztus 26. 16:18
Csak a politikailag korrekt erdőtüzek számítanak.
MaBaker
2019. augusztus 26. 14:50
Mondjuk van ahol azt mondják, az elmúlt 15 év átlagától még el is marad az idei erdőtűzidény Brazíliában https://www.thegatewaypundit.com/2019/08/confirmed-amazon-rain-forest-fires-are-below-average-from-last-15-years-and-on-agricultural-land-that-was-already-cleared/
gabor7th
2019. augusztus 26. 11:56
Sőt igazából az Amazonaszban is minden évben van ilyen tűz, de most megy a klimahiszti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!