Egymillió dollárt kapott Bolívia az erdőtüzek ellen

2019. augusztus 29. 06:45

A pénzt egy pánamerikai szervezet adta az országnak.

2019. augusztus 29. 06:45

Bolívia egymillió dolláros (295 millió forint) segélyt kap az amazóniai erdőtüzek megfékezésére a Bolivári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért (ALBA) kormányközi szervezettől – közölte szerdán Evo Morales bolíviai elnök Twitter-oldalán. „Szeretném bejelenteni, hogy ezen a reggelen az ALBA tagországok egymillió dolláros támogatást hagytak jóvá a bolíviai erdőtüzek elleni küzdelemhez” – írta szerdai üzenetében Morales. Hozzátette, hogy aznap Peru két helikoptert küldött tűzoltási feladatokra.

Az ALBA 2004-ben jött létre a latin-amerikai és karibi országok közötti kereskedelmi-gazdasági együttműködési mechanizmusként, Hugo Chávez volt venezuelai elnök és Fidel Castro egykori kubai vezető kezdeményezésére. A szervezetnek jelenleg tíz tagállama van: Venezuela, Kuba, Bolívia, Nicaragua, Dominikai Közösség, Antigua és Barbuda, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Saint Lucia, Grenada, valamint Saint Kitts és Nevis.

Korábban az ENSZ, az Amerikaközi Fejlesztési Bank és az Andoki Fejlesztési Együttműködés nyújtott 650 ezer dolláros segélyt a latin-amerikai országnak a tűzoltási feladatokra. A bolíviai kormány legutóbbi jelentése szerint több mint 700 ezer hektár erdő és legelő égett le az országot sújtó tüzekben Santa Cruz megyében.

Emmanuel Macron francia elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. augusztus 29. 14:20
Ha felgyújtom a komposztálót a kert végében és eloltom kapok érte pénzt?
ökobetyár
2019. augusztus 29. 11:17
Erdőfürdő - Peter Wohlleben erdész (az ökobetyáron) 1. acél 2. finomító 3. cement (német) IGAZ VAGY FALS? KLÍMA-KVÍZ 9-99 ÉVESEKNEK 1. Melyik nem üvegház-gáz? metán triptofán FuranFlex celofán bután 2. Melyik energiaforrás nem fosszilis? nafta földgáz hidrogén nitrogén 3. Hol nagyobb a fölmelegedés? Afrikában Északi sarkon Európában Ausztráliában 4. Hány klímahűtő kell a felmelegedés megelőzéséhez? ezer százezer egy millió egy milliárd 5. Mik a jelei a klímaváltozásnak? Melegebb a tél, a nyár. Lassabban folyik a Tisza. A költöző madarak maradnak. Mediterrán kártevők jönnek. Tornádó, óriási felhőszakadás, árvíz – ahol eddig nem volt. 6. A Föld hőfok-emelkedését 1,5*C alatt kell tartani. Ehhez csak még kevés CO2-őt szabad kibocsátanunk. Hány év alatt telítjük a légkört, ha nem fogjuk vissza az égetést? 1 10 100 1000 7. Hány évünk maradt még a visszafordíthatatlanságig? 1 10 100 1000 8. Melyik gyár bocsát ki legtöbb széndioxidot? műtrágya- cement- acél- hegedűgyár 9. Mit jelent a klíma-igazságosság? Mindenki annyi fosszilist égethet el, amennyit csak akar. Minden égetést be kell tiltani. A fejlődő országoknak megengedett, hogy kiépítsék infrastruktúrájukat (utak, iskolák, kórházak, ivóvíz). 10. Melyik jármű nem bocsát ki széndioxidot? gőzhajó űrhajó kerékpár ökrösszekér elektro-autó riksa 11. Melyik ételnek a legnagyobb a karbon-lábnyoma? egy tál cseresznye uborkasaláta hamburger csirkepaprikás 12. Melyik a legjobb klímavédelem? atomerőmű szögesdrót hőszigetelés bringázás 13. Melyik metán-forrás a legveszélyesebb? olvadó Szibéria mélyvízi metánhidrát földgáz-föltárás tehénszellentés vulkán 14. Hogyan számíthatod ki a karbon-lábnyomod? Fölhívod az adóhivatalt. Megnézed, mekkora a cipőd. Összegyűjtöd a kilélegzett széndioxidodat egy nylonzsákban. Összeadod az összes kWh-energiafogyasztásod és megszorzod 400g CO2-vel (lásd Energiamenü) GRETA THUNBERG: AZT AKAROM, HOGY PÁNIKBA ESSETEK! Greta beszédei Ich will, dass ihr in Panik geratet! Meine Reden zum Klimaschutz | Fischer Taschenbuch, Aus dem Englischen von Ulrike Bischoff, 2019. július Ez egy online-könyv, kéthetente jön egy új fejezet, két nyelven. (Előzőek: Precht: Vadászok, Adler/Sch.: Green New Deal /11 társadalommodell/, Hermann: Atomzeitalter, Nürnberger: Luther). www.okobetyar.blog.hu
Ezekiel2517
2019. augusztus 29. 10:42
Hahaha,a kokainból simán több jönne össze.
Google
2019. augusztus 29. 10:32
A fejlodo orszagok ne fejlodjenek, mert akkor bepiszkolodik a Nyugat, jaj! Addig volt jo, amig kommunizmus honolt a vilag nagy reszen, legalabb nem szennyeztek, nem fogyasztottak annyit a fejketlenek. A gazdag orszagok pedig boldogan elhettek a dolce vitat kolbaszbol font keriteseik kozott. Kizsakmanyolva a fel vilagot, persze. A jon nem akartak osztozni, most a rosszbol szivesen kinalnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!