Az Öt Csillag Mozgalom ultimátumot intézett a balközéphez

2019. augusztus 30. 18:41

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő öt napot adott Giuseppe Conténak.

2019. augusztus 30. 18:41

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) programja megvalósításához kötötte a baloldali Demokrata Párttal (PD) közös kormány felállítását pénteken.

Az M5S vezetője, Luigi Di Maio a Giuseppe Conte ügyvezető kormányfővel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: máskülönben jobb ismét választásokat tartani. Luigi Di Maio leszögezte: az M5S ragaszkodik ahhoz, hogy az általa szorgalmazott elképzelések belekerüljenek a kormányprogramba, ellenkező esetben „jobb visszatérni az urnákhoz”

Kifejtette, hogy Giuseppe Contét pártokon kívül álló személynek tekinti. Elemzők szerint ezzel Luigi Di Maio arra utalt, hogy Giuseppe Contét nem tartja az M5S politikusának, és így próbál nyomást gyakorolni, hogy a párt, vagyis ő maga megtartsa miniszterelnöki-helyettesi posztját. 

Ami az eddigi M5S-Liga-kormány két migrációs törvénycsomagját illeti, Luigi Di Maio azt mondta, „nincs értelme hozzányúlni azok szerkezetéhez”.  Az M5S vezetőjének szavait a PD politikusai „elfogadhatatlan ultimátumként” értékelték. 

A kormányalakítással csütörtökön megbízott Giuseppe Conte lezárta a parlamenti pártokkal folytatott megbeszéléseket. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni és Matteo Salvini, a Liga vezetője nem volt hajlandó Contéval találkozni. A Liga küldöttsége hangoztatta: Giuseppe Contétól garanciát kértek, hogy az új kormány nem törli el a Liga utóbbi egy évben hozott intézkedéseit, de erre nem kaptak biztosítékot.

Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke a sajtónak kijelentette, az olasz jobbközép választóknak el kell gondolkodniuk azon, hogy a Liga – az M5S-szel alkotott kormány felborításával – „átadta az országot a baloldalnak”.

Nicola Zingaretti, a PD-főtitkára az adócsökkentést és a munkahelyteremtést nevezte meg a születendő kormány elsőrendű céljai között. Kijelentette, hogy a Liga migrációs törvényeit „legalább” módosítani szeretnék az államfő korábbi útmutatásai szerint, amelyek a befogadást helyezték a középppontba. 

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő öt napot adott Giuseppe Conténak, aki kedden vagy szerdán mutatja be a végleges miniszteri névsort.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2019. augusztus 31. 08:40
A PD mikor nyert választást, hogy a nyálát veri? Az Ötcsillag meg ne a választóit és saját magát köpje szemközt, hanem egyenesítse ki a gerincét, és rázza le magáról a parazitákat.
Megtalálta
2019. augusztus 30. 23:27
Csak tudnám, mi a bánatos lófasznak akar egyetlen olasz is a “befogadásra helyezni a hangsúlyt”? Már így is tele vannak semmire se jó négerekkel, azokat sem tudják senkinek sem lepasszolni. Ez a baj ezzel a nagy migriszeremmel, hogy a bevándorláspártiak, már amennyi még akad belőlük, mindig valaki mástól várják el, hogy befogadja ezeket a becsempészett négereket. Nagy részük holt teher, az “integrálásuk” pénzkidobás.
ntlaszlo
2019. augusztus 30. 22:43
Van itt ez a kérdés: Mit mondhatott Di Maio? Ami az MTI cikkben van: "Ami az eddigi M5S-Liga-kormány két migrációs törvénycsomagját illeti, Luigi Di Maio azt mondta, „nincs értelme hozzányúlni azok szerkezetéhez”. vagy amit a Mandi szintén ma szemlézett (Népszava, Rónai T: A Fenegyerek): "Bár Di Maio közölte, semmit sem tagad meg a Ligával való együttműködés időszakából, egy sor kérdésben 180 fokos fordulatot kell venni. Conte második kabinetjének például át kell írnia azokat a rendeleteket, amelyek kriminalizálták a bevándorlást." Pár perc keresés után kiderül, hogy a 180 fok, és ami utána következik a kommunista Zingaretti ultimátuma az 5Csillaghoz. "Nicola Zingaretti 1965-ben Rómában született, ahol egy középosztálybeli családban nőtt fel. Zingaretti anyja olasz zsidó, 1943. október 16-án anyjával sikerült elmenekülnie a nácik elől" "Miközben a fogtechnikus szakiskolájába járt, Zingaretti elkötelezte magát a békemozgalmakban részt vevő egyesületekben. 17 éves korában a "Nero e non solo" rasszizmusellenes egyesület egyik alapítója, amelynek fő célja a liberális bevándorlási politika előmozdítása volt, hogy multikulturális és multietnikus társadalmat hozzon létre. 1984-ben megszerezte a fogtechnikus szakiskola igazolását. Aztán a Római Egyetem levelező karán járt, de csak három vizsgát tett le, és soha nem végzett diplomával." Büdös, mocskos, hazug kommunisták
zakar zoltán béla
2019. augusztus 30. 19:47
BBNÉ után szabadon: Patkány coalition???????!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!