Trump még az elnökválasztás előtt megkezdené az afganisztáni csapatkivonást

2019. július 29. 19:52

„Vessetek véget a véget nem érő háborúknak” – idézte az amerikai elnököt Mike Pompeo külügyminiszter. Washingtonban bejelentették, hogy lelőttek két amerikai katonát Afganisztánban.

2019. július 29. 19:52

Donald Trump amerikai elnök még a 2020-as elnökválasztás előtt meg akarja kezdeni a csapatkivonást Afganisztánból – jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn egy washingtoni rendezvényen. 

A Washingtoni Gazdasági Klub konferenciáján arra a kérdésre, hogy vajon az elnök még a 2020-as választások előtt csökkentené-e az amerikai katonák számát afgán földön, Mike Pompeo azzal válaszolt: „erre vonatkozó utasítást kaptam az Egyesült Államok elnökétől”

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Donald Trump egyértelműen úgy fogalmazott: „Vessetek véget a véget nem érő háborúknak, kezdjétek meg a csapatkivonást”. Az amerikai diplomácia vezetője optimistának mondta magát, leszögezve, hogy az afganisztáni békéről folytatott tárgyalások „valódi előrehaladást” értek el. 

Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekkel megbízott különmegbízottja jelenleg is Kabulban tartózkodik, onnan Katar fővárosába, Dohába utazik, ahol a tálibokkal folytatott közvetlen tárgyalások újabb fordulójára kerül sor. 

A Washingtoni Gazdasági Klub rendezvényén Mike Pompeo – szintén kérdésre válaszolva – nem zárta ki, hogy egyszer majd induljon az Egyesült Államok elnöki posztjáért. 

Soha nem voltam képes arra, hogy előre megjósoljam, mi lesz a következő munkám, s úgy gondolom, hogy ez érvényes erre a felvetésre is". Majd hozzáfűzte: „ha úgy gondolnám, hogy szolgálhatok, semmi nincs, amit visszautasítanék Amerikáért”

Mike Pompeót Donald Trump elnök egyik legszorosabb szövetségeseként tartják számon az amerikai politikai életben, és senki nem kérdőjelezi meg, hogy a 2020-as elnökválasztásokon is Donald Trumpot támogatja.

Washingtonban bejelentették, hogy egy afgán katona hétfőn agyonlőtt két amerikai katonát Afganisztánban. Jelenleg mintegy 17 ezer külföldi katona teljesít szolgálatot Afganisztánban. Körülbelül felük, 8500 amerikai katona tagja a NATO vezette afganisztáni Eltökélt Támogatás missziónak, amelynek feladata az afgán erők kiképzése és az afgán biztonsági intézmények kapacitásának kiépítése.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RollsRoyce
2019. július 31. 11:41
Az új politikai duett. Donald + Boris át fogja formálni a világot. Az EU kapaszkodjon mert ők meg Ausztrália az új szabad kereskedelmi megállapodással borítani fogja az EU gazdaságát. Hm.
kaffogó hebrencs
2019. július 30. 10:21
A drágajó Obama bezzeg hét háborút indított. De persze Trump a faisszta.
Világpanoráma
2019. július 30. 09:28
Az Európai Bíróság engedélyt kér a belga atomerőmű számára: https://vilagpanorama.hu/2019/07/30/az-europai-birosag-engedelyt-ker-a-belga-atomeromu-szamara/
igort
2019. július 30. 08:55
tényleg mindenféle jelzővel illethető a trump, de úgy néz ki, inkább másra szórná el az amerikaiak pénzét, nem gyilkolásra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!