Történelmi találkozó után: rakétákat lőtt ki Észak-Korea

2019. július 25. 07:15

Tenger alól indítható ballisztikus rakétarendszeren dolgozik a phenjani rezsim?

2019. július 25. 07:15

Észak-Korea két azonosítatlan rakétát lőtt fel csütörtökön az ország keleti partvidékén lévő Vonszan város térségéből – közölte a dél-koreai hadsereg egyesített vezérkari bizottsága. Korea-szakértők szerint az újabb rakétakísérlettel Phenjan a folytatódó amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok miatti felháborodását fejezte ki.

A dél-koreai hadsereg vezérkara szerint az első rakéta 430 kilométert, a második 690 kilométert tett meg mintegy 50 kilométeres magasságban. Szakértők szerint a második rakéta új típusú lehetett. Mindkét fegyvert mozgatható rakétaindító állásról lőtték ki csütörtök hajnalban. Észak-Koreában jelenleg nyári hadgyakorlatok zajlanak. A dél-koreai hadsereg figyelemmel kíséri a helyzetet, és készenlétben áll – hangsúlyozta a vezérkar.

A szöuli védelmi minisztérium felszólította Phenjant, hogy „hagyjon fel a hasonló tevékenységekkel, amelyek nem járulnak hozzá a katonai feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten”.

A dél-koreai külügyminisztérium eközben jelezte: kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal és Japánnal, hogy megosszák egymással a rakétakilövésekkel kapcsolatos információkat és elemzéseket. A külügyi tárca aláhúzta, hogy nem hagy fel a diplomáciai erőfeszítésekkel az atommentesítési tárgyalások újraindítása érdekében, és Kínával, illetve Oroszországgal is megvitatja a kérdést.

Tokiói kormányforrások szerint nem érték el Japán kizárólagos gazdasági övezetét, és nem jelentettek veszélyt a szigetország nemzetbiztonságára.

„Észak-Korea nyilvánvalóan elégedetlen, amiért (ismételt tiltakozása ellenére) az Egyesült Államok és Dél-Korea folytatja közös hadgyakorlatait” –kommentálta a fejleményt Harry Kazianis, a Center for the National Interest nevű washingtoni kutatóközpont munkatársa. „Nincs mit csodálkoznunk ezen a lépésen, sőt, valójában előre számítanunk kellett volna rá” – mondta.

Ez volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben. A találkozóra azért volt szükség, mert Trump és Kim februári vietnami találkozója után a két fél között megrekedtek a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások.

Észak-Korea legutóbb májusban hajtott végre a csütörtökihez hasonló rakétakísérletet. Kim Dzsongun akkor személyesen szemlélte meg egy olyan, korábban még ki nem próbált, viszonylag kicsi és gyors rakéta tesztjét, amelyet szakértők szerint könnyebb az ellenség elől elrejteni, indítani, és a röppályáját is módosítani lehet.

Kim a héten szemlét tett az észak-koreai hadiflotta egy újonnan épülő tengeralattjárójánál, amelyet hamarosan szolgálatba állítanak a Japán-tengeren. A látogatás körülményeiből szakértők arra következtettek, hogy a phenjani kommunista rezsim egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétarendszer kifejlesztésén dolgozik.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. július 25. 15:34
"Tenger alól indítható ballisztikus rakétarendszeren dolgozik a phenjani rezsim? " Azt jól teszi, mert azt nem tudják biztosan felderíteni az amerikaiak, így tengeralattjáróról indítva már el tudják érni az amerikai Egyesült Államok területét. Ez a béke egyik fő záloga. Mindig vannak felderítetlen orosz atomtengeralattjárók Amerika közelében. Negyed órán belül atomcsapásokat tudnak mérni az Amerikai városokra szükség esetén. Legfeljebb ha ez az, ami az Amerikai Egyesült Államokat visszatartja háború indításától. Az atomfegyverrel nem rendelkező kis országukat lelkiismeretfurdalás nélkül meg meri támadni és szétveri azokat, ha olcsóbb módszert nem talál a "meggyőzésükre".
Robur
2019. július 25. 09:40
Így bízzon az ember büdös komcsikban.
patkánynak sem nevezhető férgek
2019. július 25. 08:10
Melyik két baromnak tetszik az, hogy ez a pszichopata állat rakétákkal játszik?
3M..
2019. július 25. 07:53
A kölcsönösség jegyében, Csoszon lépése teljesen elfogadható válasz volt a nyilvánvaló provokációra. Nem szándékoztak kárt okozni senkinek, csupán jelezni. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!