Micotákisz örül a ciprusi görög-török párbeszédnek

2019. július 29. 17:26

A ciprusi elnök szerint olyan megoldást kell találni, amely biztosítja mind a ciprusi törökök, mind a ciprusi görögök jogait.

2019. július 29. 17:26

Üdvözölte hétfőn a ciprusi  görög és török vezetők tervezett találkozóját Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, aki a nap folyamán Ciprusra látogatott, és találkozott Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnökkel. Anasztasziádisz augusztus 9-én a fővárosban, Nicosiában találkozik Mustafa Akinci török ciprióta vezetővel, hogy megvitassa vele a két fél közötti tárgyalások újraindításának lehetőségeit. A görög kormányfő elmondta: üdvözli a sziget régóta tartó megosztottságán való felülemelkedés lehetőségeit megvizsgálni hivatott találkozót.

A Micotákisszal tartott találkozót követően Anasztasziádisz azon meggyőződésének adott hangot: olyan megoldást kell találni, amely biztosítja mind a ciprusi törökök, mind a ciprusi görögök jogait.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot kizárólag Ankara ismeri el. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

A Földközi-tenger keleti részén található szigetország körüli feszültségek nemrég ismét kiéleződtek a Ciprus partjai közelében található földgáztartalékok miatt. A nemzetközileg elismert ciprusi kormány nemzetközi cégeket bízott meg azzal, hogy végezzenek próbafúrásokat a szigettől délre található vizeken, földgáztartalékok után kutatva. A katonai ellenőrzést a sziget északi részén fenntartó Törökország tiltakozott ezen „egyoldalú” kezdeményezés ellen, és geológiai feltárást, valamint próbafúrásokat végző hajókat küldött Ciprus közelébe.

Anakara szerint a földgázkitermelésből származó nyereségre vonatkozó bárminemű megállapodásnak részesei kell, hogy legyenek etnikai török képviselők is.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!