Megérkezett Máltára a Sea-Eye által kimentett újabb migránscsoport

2019. július 09. 20:44

2019. július 09. 20:44

Megérkezett Máltára az a negyvennégy migráns, akiket a  Sea-Eye német nonprofit szervezet Alan Kurdi nevű mentőhajója mentett ki hétfőn a Földközi-tengeren – erősítette meg a máltai haditengerészet.

A mentést a máltai hatóságokkal együttműködve hajtották végre – közölte a regensburgi székhelyű civilszervezet a Twitteren. Az emberek egy fából készült lélekvesztőn indultak útnak Európába. Őket a magánkézben lévő Colibri nevű felderítő repülőgép vette észre.

Carlota Weibl, a Sea-Eye egyik szóvivője szerint a kimenekítettek között négy nő és három gyerek is volt. A migránsok elmondása szerint Szíriából, Líbiából, Bangladesből, Pakisztánból és Guineából érkeztek.

 „A máltai haditengerészet hajója indult útnak, hogy átvegye (a migránsokat) az Alan Kurdiról, és partra vigye őket” – írta mikroblogján a Sea-Eye. A máltai haditengerészet később megerősítette, hogy a negyvennégy migráns partot ért Máltán.

Málta vasárnap egyezett bele, hogy partra engedjen hatvanöt migránst, akiket korábban az Alan Kurdi mentett ki. A vallettai kormány ezt azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a menedékkérőket egy máltai hadihajó veszi át, és a hatvanöt embert azonnal szétosztják az Európai Unió bizonyos tagállamai között.

Az Alan Kurdi ezt követően visszatért a líbiai partokhoz. A hajó korábban Olaszországban akart kikötni, ezt azonban a római kormány visszautasította.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olaszországi kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást.

Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy – Salvini és radikális jobboldali Liga nevű pártja által szorgalmazott – rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2019. július 10. 12:19
Az itt kommentelő migánssimogatóknak azért feltenném a legnyilvánvalóbb kérdést: egy német migráns halász civil hajó miért kinozza a migránsokat azzal hogy napokog, hetekig felesleges hadakozik lezárt kikötőkbe történő bejutásért, amikor egyenesen vihetné német kikötőkbe is őket?
Héja
2019. július 10. 10:21
Már a szóhasználat is hazug. Amit "mentésnek" neveznek, az embercsempész taxizás.
makapaka2
2019. július 10. 09:38
Németországba, vagy Hollandiába kellene érkezniük.
Messzeföld
2019. július 10. 06:32
Csoport? Egy repgépszállító anyahajó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!