Az Elie Wiesel Intézet szerint nincs fasiszta jelkép az úzvölgyi temetőben

2019. július 19. 15:27

Kelemen Hunor fordult a romániai holokausztkutató intézményhez.

2019. július 19. 15:27

A romániai Elie Wiesel intézet álláspontja szerint nem minősül román legionárius (román fasiszta) szimbólumnak az a kelta kereszt alakú emlékmű, amelyet a Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) polgármesteri hivatala állíttatott az úzvölgyi katonatemetőbe.

A Romániai Holokausztkutató Elie Wiesel Intézet a Transparentnews.ro portál megkeresésére közölte álláspontját az úzvölgyi emlékművel kapcsolatban, azt követően, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke július elején sérelmezte az emlékmű formáját, és közölte, hogy az Elie Wiesel Intézethez fordul ez ügyben.

Az intézet közölte: a körbe illesztett kereszt egész Európában elterjedt szimbólum. Elsősorban az írországi és skóciai síremlékeken jelenik meg, Romániában pedig a Máramarosi síremlékeken és faragott kapukon használják gyakran.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2019. július 20. 08:55
Azok a katonák, még az l. világháborúban haltak meg. Akkor még " nem " volt antiszemitizmus. ( papíron ) Dicsőség a hősöknek!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2019. július 19. 20:36
Akkor a svasztika egy görög és indiai motívum, lehet tolni?
Tehetős Totó
2019. július 19. 19:49
Ez a balfasz arra kellett volna koncentráljon első perctől, hogy mit keres 52 kereszt ott, ahol saját bevallás szerint is 11 román halott van (ámbár még ennyit sem tudnak előkaparni). Ha nemzetközi a temető, akkor miért csak a románoknak állítottak keresztet, aki "jóvá akarták tenni a magyarok hamisításátÍ? Na az a légionárus (vasgárdista) jelkép, hogy az áiiítólagos itt fekvőket névszerint szólították (mind a 156-ot:)))) mire a tümeg ÍJelent' kiálltott. Minden vasgárdista gyűlés a mártírok nevének felolvasásával, illetve az erre adott "Jelen!" felelettel kezdődött. Amennyi erővel megkérdezte az Elie Wiesel intézetet, a rom.tud.akad,-ot is megkérdezhette volna Kelemen...Azok es éppúgy levizelték volna...
Bitrex®
2019. július 19. 17:46
Elie már nem vizel tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!