Merkel továbbra sem vágyik Brüsszelbe

2019. június 21. 15:39

A német kancellár szerint tény, hogy egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségének betöltéséhez.

2019. június 21. 15:39

Továbbra sem vállalna vezető tisztséget egyetlen brüsszeli uniós intézmény élén sem, és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy erre vonatkozó, „gyakran ismételt szavait szemmel láthatóan nem tartják tiszteletben” – közölte a német kancellár a brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően újságírói kérdésre válaszolva pénteken.

Közös megoldást találna az EP-vel

Angela Merkel sajtótájékoztatóján az uniós intézmények vezető tisztségeivel kapcsolatban elmondta: tiszteletben tartják a különböző álláspontot képviselő uniós tagországi vezetők véleményét, az unió ugyanis „nem csak Franciaországból és Németországból áll”. Megerősítette: „pillanatnyilag ténykérdés”, hogy egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségének betöltéséhez, közös megoldást kell találni az Európai Parlamenttel egy válsághelyzet elkerülése érdekében.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Manfred Weber helyett tudna-e egy újabb néppárti jelöltet támogatni, Merkel kijelentette: előbb egyeztetni kell az Európai Parlamenttel, és meg kell várni a konzultáció eredményét. Hozzátette: az, hogy a csúcstalálkozó alkalmával nem született döntés az uniós intézmények vezetőinek személyéről, nem bír semmilyen negatív üzenettel.

Merkel előremutatónak nevezte, hogy bizonyos iránymutatásokat tartalmazó megállapodás született az eurót használó országok költségvetését illetően, ugyanakkor decemberig, a csomag teljes elfogadásáig várni kell arra, hogy az uniós vezetők valóban jelentős lépést tettek-e az uniós fizetőeszköz, az euró konszolidációja érdekében.

Brexit: bárki lehet a brit kormányfő

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeit áttekintő megbeszélésen egyetértés mutatkozott abban, hogy az EU együtt kíván dolgozni bármely újonnan megválasztott brit miniszterelnökkel. Kiemelte azonban, hogy nem lehet szó a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás újratárgyalásáról.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is: az európai országok reménykednek abban, hogy politikai megoldást lehet találni az Egyesült Államok és Irán között kiújult feszültségre. „Természetesen aggódunk, és diplomáciai tárgyalásokra számítunk annak érdekében, hogy politikai megoldás születhessen a fenyegető, egyre feszültebb helyzetre” – fogalmazott.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. június 22. 08:26
A bankszektor majd eltartja busásan öreg napjaira.
áfonya
2019. június 22. 02:45
Merkel már idegroncs , euban nem hiányzik egy másik isiászos drogos vén , bebizonyította alkalmatlan .
áfonya
2019. június 22. 02:41
Merkel helye börtönben a többi eus vezérekkel együtt . Kb húszezer személyről beszélnek akik az úton meghaltak ,nem is említik az európai áldozatokat akiket a vándorok legyilkoltak , kiraboltak megerőszakoltak. Vándorok azt se tudják mi a klímaváltozás eus vezérek merkel meghívott élősködői , hívó szóra jönnek . Európát kiélik tönkre teszik nagyon sok európai belepusztul , élhetetlenné teszik azután tovább állnak. Eus vezérek merkelel együtt tömeggyilkosok , hágai bíróság elé őket.
áfonya
2019. június 22. 02:31
Klíma változásról nem szónokoltak még merkel nem indította meg Európa felé a vándorlást. .Anno nyugat termelte ki a túl népszaporulatot rabszolgáknak , de közben a nyugat automatizálta gépesített az ipart a mezőgazdaságot , felszaporodott tömeg munkanélküli lett. Kapzsi nyugat elszámolta magát , jöttek a hangzatos átverő szöveggel ,, Európát a vándorok felemelik ,, ..Kiderült euban nem vagyonos tanult tömeg érkezett hanem analfabéta agresszív hazájában is magát eltartani akarók lumpelemek ahol megjelennek maguk után pusztulást trágyadombot hagynak kulturálatlanok ...eus nemzetek ezektől szenvednek . Kb húszezer személyről beszélnek akik az úton meghaltak ,nem is említik az európai áldozatokat akiket a vándorok legyilkoltak , kiraboltak megerőszakoltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!