Kiakadtak az LMBTQ-jogvédők: a természetjogra alapoznának Trumpék

2019. június 06. 10:45

A konzervatív jogfelfogásként számon tartott természetjogi szemléletet szeretné érvényesíteni egy új bizottság által Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az ameriaki diplomáciában. Az LMBTQ-szervezetek kiakadtak.

2019. június 06. 10:45

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felállított egy bizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy a természetjogi megközelítés alapján értelmezze újra az emberi jogokat – írja az ABC News és a Politico is.

A hír kisebbfajta pánikot keltett az emberi jogi szervezetek és főleg az LMBTQ-mozgalom berkeiben.

„Fontos átvizsgálni, hogy miként gondolkodunk az emberi jogokról” - jelentette ki Pompeo a sajtó képviselői előtt, hozzátéve: szerinte fontos, hogy biztos definíciót használjon a diplomáciai kar, amikor az emberi jogok érvényesülésének érdekében cselekszik.

Az amerikai diplomácia hol burkoltabban, hol nyíltabban, de ki szokott állni emberi jogi ügyek mellett és a háttérben is dolgozik azok érvényesülésén. Barack Obama elnöksége alatt ez egyértelműen egy progresszív emberi jogi megközelítés érvényesítését jelentette. 

A természetjogi szemléletet ma konzervatív irányzatként tartják számon, amelynek szempontjából az LMBTQ-mozgalom olyan vívmányai, mint a melegházasság, nem számít emberi jognak. Több irányzata van, Amerika alapításakor az „alapító atyák” a felvilágosult természetjogi szemléletre alapoztak. A legelterjedtebb természetjogi megközelítés ugyanakkor az Arisztotelész és az ő nyomában Aquinói Szent Tamás által kidolgozott természetjogi szemlélet. 

A természetjogi jogfilozófiai irányzat mai fő képviselői – a katolikus egyház mellett – Robert P. George jogfilozófus, a Princeton Egyetem és a Harvard Law School professzora, valamint John Finnis ausztrál jogfilozófus, az oxfordi egyetem nyugalmazott tanára, aki Robert P. George és a Donald Trump által az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjának kinevezett Neil Gorsuch tanára is volt. A harmadik közismert természetjogász a 2018-ban elhunyt Germain Grisez jogászprofesszor volt.


Robert P. George

Robert P. George, aki a házasságról és szexualitásról szóló hagyományos nézetek prominens képviselője, a lapok forrásai szerint fontos szerepet játszott a Pompeo-féle bizottság felállításában. A Robert P. George által létrehozott Witherspoon Intézet a házassággal és szexualitással kapcsolatos hagyományos álláspont kutatója és védelmezője, egyben ilyen témában írt kötetek kiadója.

Rob Berschinski, a Barack Obama idején a külügy State for Democracy, Human Rights, and Labor (DRL) nevű osztályának egyik vezetője volt, azzal kommentálta a mostani lépést, hogy az emberi jogi szervezetek körében felhúzott szemöldökkel követik az eseményeket, ráadásul szerinte eddig is jól definiált emberijog-fogalma volt a külügynek. 

Pompeo erre azzal reagált, hogy a bizottság független a DRL-től, de mélyen kapcsolatban áll azzal a világgal, amiben a DRL is dolgozik.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2019. június 08. 22:53
Bőghetnek a köcsögök...
balbako_
2019. június 08. 15:31
Az egészség kontra betegség harcában az amerikai álláspont az egészség javára billenti a harcot.
orion
2019. június 08. 07:17
Néha sajnálom, hogy nem látom a tisztelt kommentelőket. Szórakoztató látvány lehet, amint a prolikurvázó, anyázó ballibsi buzik idegesen toporzékolnak, miközben emberi jogokról sivalkodnak és tiszteletet követelnek maguknak. :D
Vakfolt
2019. június 07. 13:06
Na, a józan ész is lassan visszaveszi a terepet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!