Frontex: nem egyeznek az adatok

2019. június 09. 12:57

A szervezet vezetője szerint az EU-s országok ötezerrel több határőrt jelentettek be, mint amennyi szolgálatot teljesít.

2019. június 09. 12:57

Az európai uniós (EU-) tagállamok több határőr bevetését jelentik be hivatalosan, mint amennyit ténylegesen mozgósítanak – mondta Fabrice Leggeri, a Frontex EU-s határ-, és partvédelmi szervezet vezetője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Leggeri szerint az EU-s országok „papíron” 115 ezer határigazgatási tisztségviselő bevetését jelentették, ami ötezerrel több, mint ahányan ténylegesen szolgálatot teljesítenek. „Ez engem is nagyon meglepett” – emelte ki a Frontex vezetője. Hozzátette: tárgyalásokat kezdtek a tagállamokkal annak megállapítása céljából, hogy miért mozgósítanak túlságosan kevés határőrt. Azt nem árulta el, hogy mely tagországoknál mutatkozik eltérés a határőrök bejelentett és tényleges száma között.

A Frontex létszámát 2027-ig a jelenlegi 1500-ról fokozatosan 10 ezerre emelik. Szükség van a szervezetre azért is, mert most kiderült, hogy a tagállamoknak nincs elég határőrük – mondta Fabrice Leggeri.

A Welt am Sonntag összeállítása szerint míg tavaly az észak-afrikai Marokkó és Spanyolország közötti migrációs útvonal volt a legforgalmasabb, az idén ismét Törökország felől érkeznek a legtöbben az EU területére.

A Frontex adatai alapján az idén április végéig 24 ezer illegális belépést regisztráltak az EU külső határán, ami ugyan 27 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, de biztonsági körökben úgy vélik, hogy sokan észrevétlenül jutnak be a közösség területére. Erre utal, hogy Németországban ugyanebben az időszakban, az év első négy hónapjában csaknem 60 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ami több mint a kétszerese a regisztrált érkezők számának – írta a német lap.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mia szösz
2019. június 09. 16:05
"A Frontex létszámát 2027-ig a jelenlegi 1500-ról fokozatosan 10 ezerre emelik." Ez komoly? 8 év alatt 10 ezerre? Ez egy operett-intézmény. A magyar déli határszakaszt éjjel-nappal összesen kb. 8 ezer ember védi.
Mich
2019. június 09. 15:45
A Frontex persze most is hazudik - több pénzt akar legombolni az EU-tól.
Rasdi
2019. június 09. 14:46
Arra volnék kíváncsi, honnan tudják a "ténylegesen" alkalmazott határőri létszámot, ha az eltér a "jelentettől". Csaknem írásszakértővel ellenőrzik a jelenléti ívek aláírását?)))) Minden valószínűség szerint valamilyen definíciós probléma lehet, hogy ki számít "határőrnek". Csak a gyalogosan (gépkocsin) a határ mentén slattyogók, vagy a törzs is, és a "Mancika" a törzs számítógépénél is.
zakar zoltán béla
2019. június 09. 14:34
Roncs-, romtex?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!