A Felvidéken is tiltakoztak az úzvölgyi temető miatt

2019. június 13. 15:22

Mintegy százan gyűltek össze a pozsonyi román nagykövetség előtt.

2019. június 13. 15:22

Ahogy arról a Felvidék.ma beszámolt, tegnap mintegy százan tiltakoztak az úzvölgyi atrocitások miatt Pozsonyban, Románia szlovákiai nagykövetsége előtt. A szervezők azért a nagykövetséget választották a tiltakozás helyszínéül, mert elmondásuk szerint a román diplomácia arrogáns módon a bocsánatkérés helyett az erdélyi magyarokat hibáztatta. 

Az megmozduláson felszólalt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke, Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, illetve Samu István, a felvidéki Új Egység Mozgalom vezetője. A szervezők egy magyar és román nyelven megfogalmazott nyilatkozatot is eljuttattak a nagykövetség munkatársainak, melyben hangot adtak megdöbbenésüknek. Elítélték az úzvölgyi temetőben történt atrocitásokat, a román szélsőségesek magatartását, az eseményeket pedig az 1990-ben Marosvásárhelyen történtekhez hasonlították. Megjegyezték ugyanakkor, hogy nem vitatják a románok jogát, hogy megemlékezzenek az 1916-ban ott elesett hőseikre, viszont furcsának találták, hogy erre semmiféle igény nem mutatkozott az utóbbi harminc évben. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. június 13. 16:23
Sajnos Szijjártó tudomásul vette a román fél döntését, így a különböző helyszíneken való tiltakozás is okafogyottá vált. Magyarország kormányszinten egyezett bele, az úzvölgyi temető elrománosításába. A román nagykövetet pedig fölösleges Szijjártónak vegzálnia, az ugyanis levegőnek nézi és még csak nem is reagál a "külügy"miniszter megkeresésére. Nem fog az üggyel foglakkozni, mert megteheti. Szebb Jövőt!
balbako_
2019. június 13. 16:18
Mert ott is magyar testvéreink élnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!