A német CDU/CSU folytatni kívánja a kormányzást a szociáldemokratákkal

2019. június 02. 17:25

A német kereszténydemokraták és bajor testvérpártjuk tovább kormányozna a szociáldemokratákkal – közölte a pártszövetség azt követően, hogy távozott elnöki tisztségéből a szociáldemokraták vezetője.

2019. június 02. 17:25

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) folytatni kívánja a kormányzást a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) – közölték a pártszövetség vezetői vasárnap, miután az SPD elnöke bejelentette távozását.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke pártja berlini székházában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kereszténydemokraták kiállnak a nagykoalíciós, CDU/CSU-SPD összetételű kormány mellett.

Hozzátette: arra számítanak, hogy az SPD sebesen meghozza a szükséges személyi döntéseket, és a kormány megőrzi cselekvőképességét.

Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy Twitter-bejegyzésében azt írta: „elvárjuk az SPD-től, hogy hozzájáruljon Németország stabil kormányának megőrzéséhez, mert Németországnak stabilitásra van szüksége”.

Előzőleg Andrea Nahles, az SPD vezetője közölte, hogy távozik a pártelnöki és szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetői tisztségéből.

(MTI)

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2019. június 03. 14:41
Leghelyesebb volna átadni az összes mandátumot szociknak és a liberálisoknak!
kulalak
2019. június 02. 22:48
Sokba kerülne egy újabb választás. Pedig az a demokrácia ára. Ennek így semmi értelme.
józan paraszti ész
2019. június 02. 19:55
"Németország stabil kormányának megőrzéséhez, mert Németországnak stabilitásra van szüksége" Aha, mint a féléves kormány alakítás során. Persze könnyű úgy stabilnak lenni, hogy nincs ellenzék.
Takita
2019. június 02. 19:48
A Németországban létrejött nagykoalíció nagyon sok mindenben az egypártrendszer gyakorlatát mutatja Gyakorlatilag nincs ellenzék,mert a többség automatikusan kormánypárti, a sajtó is kormánysajtó, hiszen a bírálattal önmagát támadná,az embereket pedig manipulálják, azok pedig el kezdenek félni. Nincs aktív váltópárt. A meghatározó,ám politikájuk elvi alapjaiban (elvileg) távol álló nagypártok közös kormányzásával a demokrácia egyik lényegét a politikai ellensúlyok rendszerét iktatják ki. Lehetne a történelem tanítómester : 1914-ben a Németországi szocialisták deklarálták, hogy felhagynak az ellenzéki szerepükkel,és támogatják az államot. Hitler pedig előbb koalíciós kancellár volt, majd nemzetiszocialista egypárti államot hozott létre. Demokratikus koalíciót valójában csak a hasonló elveket valló pártok között lehet létrehozni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!