Nem adják ki Trump adóbevallásait a kongresszusnak

2019. május 07. 07:34

Trump állítólag azt mondta: az adóbevallás követelése nem más, mint a magánszférája megsértése és a demokrata párti törvényhozók ellene folytatott „boszorkányüldözése”.

2019. május 07. 07:34

A pénzügyminisztérium nem hajlandó kiadni Donald Trump amerikai elnök adóbevallásait a demokrata többségű képviselőháznak – közölte Steven Mnuchin pénzügyminiszter levélben Richard Neal képviselővel, a képviselőház költségvetési bizottságának elnökével. A levélben Mnuchin hangsúlyozta: a bizottság kérése „nélkülözi a legitim törvényhozási célokat”, vagyis megítélése szerint a képviselők nem törvényhozási célokból kérték ki az elnök adóbevallásait öt évre visszamenőleg.

A pénzügyminiszter leszögezte azt is, hogy döntése meghozatala előtt konzultált az igazságügyi tárcával is. Ezt követően arra a megállapításra jutott, hogy az adóhivatalt is felügyelő pénzügyminisztériumnak – ahogyan fogalmazott – „nincs felhatalmazása kiadni a kért adóbevallásokat és a vonatkozó információkat”. Mnuchin hangsúlyozta: a demokrata párti politikusok kérése „komoly alkotmányjogi kérdéseket vet fel”. Emlékeztetett rá: „a legfelsőbb bíróság döntése értelmében az alkotmány megköveteli, hogy a kongresszus által kért információknak az ésszerűség keretei között legitim törvényhozási célokat kell szolgálniuk”.

A pénzügyminiszter válasza várható volt. Annál is inkább, mert korábban már – a demokraták által megadott – két határidőt sem tartott be. Mnuchin levelének kézhez vétele után Richard Neal közölte: jogászokkal tanácskozik, mielőtt megteszi a válaszlépést. Elemzők szerint a demokraták következő lépése az lehet, hogy vagy büntetés terhe melletti idézést küldenek az adóhivatalnak (IRS) az adóbevallást megküldését követelve, vagy pert indítanak a hivatal ellen.

A képviselőház költségvetési bizottsága még április elején kérte Donald Trump adóbevallásait, mégpedig öt évre visszamenőleg. Az elnök azonnal jelezte, hogy nem áll szándékában benyújtani a kért dokumentumokat és személyes ügyvédjei is azzal érveltek, hogy a törvényhozóknak – mivel a dokumentumokat nem törvényhozási célokra kérték – nincs joguk betekinteni a dokumentumokba. Amerikai sajtóértesülések szerint közeli munkatársainak Trump állítólag azt mondta: az adóbevallás követelése nem más, mint a magánszférája megsértése és a demokrata párti törvényhozók ellene folytatott „boszorkányüldözése”.

A demokrata politikusok kérésének visszautasításakor Donald Trump arra hivatkozott, hogy az adóbevallásait a hivatal még mindig vizsgálja, ezért nem adhatja ki a dokumentumokat. Az elmúlt hetekben sajtóértesülések még azt is tudni vélték, hogy Donald Trump a tanácsadóinak azt mondta: az amerikaiak úgy választották meg őt, hogy nem voltak kíváncsiak az adóbevallására.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2019. május 07. 12:52
"...az amerikaiak úgy választották meg őt, hogy nem voltak kíváncsiak az adóbevallására." az amerikaiak többsége nem trumplit választotta, vagyis elég sokan kiváncsiak lehetnek arra az adó bevallásra.
catalina9
2019. május 07. 12:17
Hillary Clintonét is kikérik?
OberEnnsinnen
2019. május 07. 08:58
"az amerikaiak úgy választották meg őt, hogy nem voltak kíváncsiak az adóbevallására." Bizony, hiszen mindannyian tudatában voltak: üzletembert választanak meg. Márpedig: ahol üzlet, ott Goldman Sachs. Anélkül Amerikában nincs üzlet. Az meg megbukott, éppen az amerikai középosztály pénzéből mentették meg. Ezek után adópapírokat a GS-ügyfelektől bekéretni: hipokrita, álszent, hazug magatartás. Pont, mint a Goldmannok. Tehát, ha Trumo papírokat adna, azzal a GS bűneit venné magára. Azért Donald ettől okosabb. Sokkal okosabb, az, hogy Jeruzsálemet elismeri, nem jelenti, hogy idióta lenne. Ellenkezőleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!