India: Fölényesen nyertek a hindu nacionalisták

2019. május 24. 18:24

Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) olyan helyeken is nyerni tudott, ahol nem számítottak rá.

2019. május 24. 18:24

Ez volt a BJP történetének eddigi legnagyobb választási győzelme, nagy vereséget mért fő ellenfelére, az Indiai Nemzeti Kongresszusra (INC). A Rahul Gandhi vezette pártnak mindössze 52 képviselői helye lesz a parlament alsóházában a következő öt évben. A BJP jelentősen javított a 2014. évi eredményéhez képest, amikor Narendra Modi hatalomra került.

Ott is nyertek Modiék, ahol nem számítottak rá

A hindu nacionalista párt nagyszámú szavazatot szerzett az ország hindi nyelvű északi részében, ahol megfigyelők a visszaszorulását várták, és áttörést ért el az ország déli és keleti részében is, ahol hagyományosan nem erre a pártra szavaznak. Narendra Modi a személyével kapcsolatos népszavazásként kezelte a választást. A kormányfő kampányát a biztonságra és a félelemkeltésre építette fel, az ország védelmezőjének képében tűnve fel, így nem sok szó esett a gyengélkedő gazdaságról.

Az elsöprő győzelem egyik jele, hogy Rahul Gandhi elveszítette az Uttar Prades állambeli Amethiben lévő választókerületét, a Nehru-Gandhi politikai dinasztia hagyományos erősségét. Ennek ellenére tagja lesz a következő parlamentnek, mert párhuzamosan egy keralai választókerültben megválasztották.

Kilencszáz millió szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz, hogy áprilisban-májusban megválasszák a hat héten át tartó voksoláson az 543 alsóházi képviselőt. A választási hatóságok az utolsó pillanatban lemondták a választást a Tamilnádu állambeli Vellárban, miután hatalmas mennyiségű kézpénzt foglaltak le, így csak 542 képviselőt választottak meg. A Lok Szabhának, az alsóháznak 545 képviselője van. Az utolsó két képviselőt, az indiai angol közösség tagjait India elnöke közvetlenül nevezi ki a kormányzó párt javaslatára.

Még mindig a férfiak vannak többségben

A választási eredmények szerint a hét fordulóban tartott maratoni voksolás után az eddigi legtöbb nő kerülhet be a törvényhozásba: az 542 képviselő közül 78 nő, ami rekordnak számít a világ legnagyobb demokráciájában, de még így is alatta marad a világátlagnak, amely szerint csaknem minden negyedik parlamenti képviselő nő.

India volt az egyik első ország, amelynek női miniszterelnöke volt, de több mint öt évtizeddel Indira Gandhi kormányra kerülése után a nők részvétele a politikában továbbra is alacsony. A női választók száma hagyományosan alacsony, idén azonban most először a 67 százalékos részvétel mellett csaknem ugyanannyi női szavazó volt, mint férfi.

A nők aránya a parlamentben most 14 százalék lesz, két százalékponttal magasabb, mint a megelőző választásokon, de még mindig alacsonyabb, mint a szomszédos Pakisztánban vagy Bangladesben. 

(MTI)

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!